REVIEW: Bolivia Flor de Mayo – YUME Coffee Roasters

Salutare cafegiu pasionat,

În acest review vreau să îți vorbesc despre cafeaua de specialitate Bolivia Flor de Mayo, prăjită de YUME Coffee Roasters din Cluj. De obicei nu mă avânt să îmi exprim părerea din start, dar trebuie să spun că această Bolivia Flor de Mayo este printre favoritele mele de anul acesta.

YUME Bolivia Flor de Mayo - Cafea cu Dichis

De tradiția Boliviei am mai vorbit cu ocazia review-ului la Bolivia Magallanes de la C-O FI Factory.

Ce merită menționat este că regiunea Talpiplaya, unde se află ferma Flor de Mayo, este în imediata apropiere a regiunii Caranavi, recunoscută pentru condițiile ideale de cultivare a cafelei: soluri fertile, altitudini ridicate și un sezon ploios consistent.

Hai să trecem rapid prin informațiile tehnice despre această cafea, înainte să îți povestesc despre experiența gustativă pe care o oferă.

YUME Bolivia Flor de Mayo - Cafea cu Dichis

Bolivia Flor de Mayo – Date tehnice

Origine: Bolivia

Regiune: Taipiplaya

Ferma: Flor de Mayo

Altitudine: 1.500 – 1.800 m

Varietate: Typica, Bourbon, Caturra

Procesată: prin spălare

Profil prăjire: Espresso, City medium

Note dezvoltate: limetă, hamei

Perioadă recoltată: Decembrie – Ianuarie

Corpolență: medie

Acididate: ridicată

Scor SCA: 85

Greutate: 250g

Bolivia Flor de Mayo este un microlot de cafea, din care obținem o cafea complexă, siropoasă ca textură și cu o aciditate pronunțată, dar placută.

Povestea fermei Ferma Flor de Mayo este interesantă și spune multe despre profilul de gust al acestei cafele. Ferma în sine se întinde pe o suprafață de zece hectare, dar fermieri de aici folosesc doar jumătate din această suprafață pentru a planta arbuști de cafea.

Restul suprafeței este folosită pentru a planta diverse citrice, ceea ce ajută și cafeaua să dezvolte note de gust citrice. Fermierii de la Flor de Mayo preferă să nu folosească niciun fel de substanțe chimice pentru fertilizare, iar cireșele de cafea sunt culese exclusiv manual, bob cu bob, pentru a putea oferi cafea de cea mai bună calitate.

După recoltare și decorticare, boabele de cafea în pergament trec printr-o fermentare umedă de 17 ore, iar apoi sunt lăsate la uscat la umbră, pe paturi înălțate.

Cafeaua Bolivia Flor de Mayo este formată dintr-un mix de varietăți, iar apoi ajunsă pe mâinile dibace ale prăjitorilor de la YUME Coffee Roasters ajunge, printr-o prăjire medium roast, să dezvolte note grozave de lime și hamei și ușoare nuanțe de zahar brun și sirop pe post gust.

 

Testare Bolivia Flor de Mayo – YUME Coffee Roastery

Pentru testarea Bolivia Flor de Mayo am încercat mai multe metode. Am început cu metoda braziliană de degustare a cafelei, iar apoi am trecut la clasicele espresso – espresso și cappuccino, iar brew – V60.

Să începem cu degustarea prin metoda Braziliană. Am măcinat aproximativ 9g de cafea boabe grosier, asemănător cu măcinătura de french press, după care am tornat 100 ml de apă fierbinte la 92 grade celsius și am lăsat la infuzat 4 minute.

 

Degustând astfel cafeaua am simțit exact notele trecute pe etichetă. La degustare sunt pregnante notele citrice (limetă, lămâine), după care pe post-gust apar note ușoare de fân și cereale.

Pentru espresso, am folosit în jur de 18.3-18.5g de cafea proaspăt măcinată, iar cu măcinătura m-am jucat cât să mă încadrez în 25-30 de secunde și o extracție de 50-55g, adică un raport de aproape 1/3. Temperatura am setat-o de ceva timp încoace la 89 grade celsius astfel încât să elimin orice urmă de bitter din cafea.

 

În espresso cafeaua este foarte echilibrată, cu note suculente de citrice, iar pe post-gust nuci și ciocolată. Corpolentă este plăcută, medie spre ridicată, cât să dovedească ca este o cafea cu caracter.

Gustul dezvoltat în cappuccino m-a surprins într-un mod extrem de plăcut. Combinația de lapte și 25g de espresso a rezultat într-o băutură foarte dulce și plăcută. Pentru cappuccino am folosit o extracție cu portafiltru dublu, din care am folosit aproximativ 25 g cafea espresso cu 150g de lapte/cremă de lapte.

YUME Bolivia Flor de Mayo - Cafea cu Dichis

În sfârșit, pentru brew, am încercat cafeaua pe V60

14.7 g cafea proaspăt măcinate, 216g apă fierbinte la o temperatura de 92ºC și un timp de preparare de aproximativ 2 – 2:10 minute.

 

Rezultatul final m-a surprins într-un mod pozitiv, printr-o personalitate deosebită, foarte citrică, dar își păstrează pe post gust notele siropoase

Se aseamănă într-o oarecare măsură ca gust, cu o limonadă, dar o limonadă foarte bine făcută.

Rereori apuc să beau singur o cafea întreagă, preparată la V60, pentru că prefer în general espresso (scurt și la obiect), dar de data asta sorbitură cu sorbitură au dispărut toți cei 200 ml.

YUME Bolivia Flor de Mayo - Cafea cu Dichis

În încheiere

În încheiere, nu pot decât să reiau introducerea. Bolivia Flor de Mayo de la YUME Coffee Roasters, este o cafea excelentă, complexă, cu personalitate puternică citrică, iar pentru mine este una din preferatele acestui an.

Dacă vrei să încerci această cafea, o poți achiziționa fie online, de pe yumecoffee.ro, fie din cafeneaua YUME, din Cluj.

Până data viitoare, cafele aromate își doresc!

Citeste și: La o cafea cu Mihai Sumedre de la YUME Coffee Roasters

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-mă cu un share 🙂. Dacă ai întrebări, comentarii, nelămuriri, îmi poți lăsa un comentariu și îți răspund cât pot de repede.

Urmărește-mă și pe Facebook, Instagram sau Youtube

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Despre mine

Salut, sunt Liviu și sunt un super pasionat de cafeaua de specialitate. Urmărește-mi aventurile senzoriale în lumea cafelei de specialitate, pe cafeacudichis.ro.

 

Cafea cu dichis este un proiect de suflet, menit să deschidă orizonturile papilelor gustative ale pasionatilor de cafea spre cafeaua de specialitate

URMĂREȘTE CAFEA CU DICHIS ȘI PE:

Calendar articole
July 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031