Cum să faci cappuccino acasă, fără espressor

Salutare cafegiu inspirat,

Zilele astea sunt espressor-less, deh a fost Black Friday, iar dacă tot am documentat și scris seria de articole „Cum să îți alegi un espressor pentru acasă” în perioada asta și a venit timpul unui upgrade către intermediari de la Lelit-ul meu credincios.

Așa că m-am văzut nevoit să improvizez și să caut soluții creative, astfel încât să mă pot bucura în continuare acasă de un cappuccino delicios.

Și am găsit o metodă care nu necesită o investiție considerabilă în echipamente, iar rezultatul este mulțumitor. Așa că am să ți-o împărtășesc și ție, pas cu pas, astfel încât să o poți reproduce cu succes la tine acasă.

Ce ai nevoie

Înainte să te apuci de treabă, ai nevoie de câteva ustensile, unele indispensabile, altele opționale, în funcție de cât de exact vrei să fii.

Râșniță – așa cum ziceam în râșnița de cafea, primul pas în prepararea unei cafele de calitate, chiar dacă nu este obligatorie, combinată cu boabe de bună calitate, măcinate chiar înainte de preparare, fac diferența între o cafea și o cafea bună.

Espresso – având în vedere că un cappuccino este format dintr-un espresso, o parte lapte și o parte cremă de lapte, ai nevoie de un instrument care să poată face cafeaua cât mai aproape de un espresso. Eu am folosit Cafflano Kompresso, dar se poate folosi și un Moka, ibric, Aeropress, sau chiar French Press.

Ibric – toată lumea are la îndemână prin casă, sau dacă nu e foarte facil de găsit și cumpărat. Inconvenientul este ca trebuie filtrata cafeaua înainte, de zaț.

French Press – pe lângă utilizarea clasică pe care o știm, French Press-ul mai poate fi utilizat și la prepararea unei spume de lapte delicioase pentru Cappuccino. Vezi mai departe cum.

Opțional

Latieră – dacă vrei să faci și latte art e indispensabilă, altfel poți turna crema de lapte direct din French Press.

Cântar – dacă vrei să poți reproduce rețeta de fiecare dată, atunci un cântar care măsoară greutatea în pași de 0,1g este esențial.

Termometru barista – la fel ca și in cazul cântarului, ca să poți obține mereu rezultate consecvente de spumare a laptelui, termometrul este unul din uneltele importante pe care să le ai în vedere.

Modalitate de preparare Cappuccino

În primul rând trebuie pregătită baza de cafea. Așa cum spuneam poți folosi ce metodă preferi pentru prepararea cafelei de mai sus, iar în ceașcă ai nevoie de 20 – 25g de cafea preparată.

cappuccino

Eu am folosit Cafflano Compresso pentru că prepară cafeaua mai aproape de un espresso decât orice alt instrument din cele menționate mai sus.

Așadar, am folosit 15g de cafea boabe, în acest caz Costa Rica El Cipres, procesată Honey și prăjită light de YUME Coffee Roasters, pe care le-am măcinat chiar înainte de preparare folosind râșnița de la Cafflano Klassic, folosind setarea 3.

Eu am folosit un pic peste 60 ml apă, la o temperatură de 92 de grade și am obținut un espresso dublu de 40g.

Ultimul pas este să se introducă pistonul de presare, iar partea cea mai grea este cea de extracție. Trebuie presat pistonul pînă cînd începe să picure cafeau în cească, iar apoi trebuie să și tragi cu degetele, concomitent cu împinsul.

Și gata, ai un espresso autentic la tine acasă.

Acum urmează partea interesantă, frotarea laptelui. În cazul meu, ca să măsor cantitatea de lapte de care am nevoie, torn mai întâi laptele rece în latiera mică de 330 ml, până când ajunge la baza gătului de turnare. Pentru un cappuccino înseamnă cam 200ml de lapte.

cappuccino

Apoi cu ajutorului unui ibric, încălzește laptele până când ajunge la 60 de grade Celsius, sau ca să fie mai ușor, până când începi să auzi că începe să fiarbă. Altenativ, poți folosi și cuptorul cu microunde, dacă ai la îndemână, și îl lași cam 1 minut.

După ce ai încălzit laptele toarnă-l într-un French Press, ușor pe marginea recipientului, ca să nu facă prea multe bule de aer. Ideal French Press-ul este de cel mic de două cafele, dar eu am avut varianta mare.

Acum tot ce trebuie să faci, este să te folosești de pistonul French Pressul să aerezi laptele prin câteva mișcări rapide și ample, cât să crească volumul laptelui, iar apoi încă 10 secunde cu miscări mai mici care nu depășesc nivelul laptelui, cât să îl poți textura.

După ce ai terminat de aerat laptele, toarnă-l înapoi în latieră și poți să desenezi latte art în ceașcă.

Cam aceasta a fost modalitatea de preparare a unui cappuccino clasic acasă, sper că ți-a plăcut.

Dacă ai întrebări, comentarii, nelămuriri, îmi poți lăsa un comentariu și îți răspund cât pot de repede.

Citeste și: Cum să deguști cafeaua, altfel zis – cupping

În final nu uita, dacă ti-a plăcut acest articol, nu uita să dai și un share :).

Iar ca să fii la curent cu ultimele noutăți, direct în inbox, abonează-te la newsletter-ul cu dichis de la sfârșitul articolului.

Până data viitoare, cafele aromate își doresc!

Urmărește-mă și pe FacebookInstagram sau Youtube

3 Comments
    1. Buna, Alexandra,
      Probabil te referi la spumatorul automat, nu? Nu imi pot da cu parerea de spumator, pentru ca nu am acasa, nu am incercat unul si nu stiu ce rezultate are, daca face doar spuma de lapte sau poate ajunge si spre crema de lapte.
      Ideal pentru cappuccino cat mai bun, asemanator cu cel de la cafenea, este sa obti o crema de lapte.
      Eu am incercat sa fac un cappuccino cu ce instrumente aveam deja pe acasa, la fel cum este cazul poate si la majoritatea cititorilor, fara investitii suplimentare, cu scopul de a face laptele cat mai aproape de crema de lapte si nu spuma de lapte.
      Am vazut totusi ca o combinatie de spumator de frappe foarte ieftin – https://m.emag.ro/spumator-de-lapte-beper-maro-carcasa-abs-cap-rotativ-din-otel-inoxidabil-90-349/pd/D7WDT2BBM/ si o latiera, poate avea rezultate surprinzator de bune. Poti face crema de lapte si latte art 🙂
      Sper sa ajute 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Despre mine

Salut, sunt Liviu și sunt un super pasionat de cafeaua de specialitate. Urmărește-mi aventurile senzoriale în lumea cafelei de specialitate, pe cafeacudichis.ro.

 

Cafea cu dichis este un proiect de suflet, menit să deschidă orizonturile papilelor gustative ale pasionatilor de cafea spre cafeaua de specialitate

URMĂREȘTE CAFEA CU DICHIS ȘI PE:

Calendar articole
November 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930