Salutare cafegiu curios,
Am discutat într-un articol anterior despre câteva principii generale pentru păstrarea și depozitarea cafelei acasă – depozitarea cafelei și sfaturi de păstrare pentru acasă.
În acest articol vedem rezultatul unui test comparativ între 3 moduri de păstrare a cafelei frecvent întâlnite acasă, desfășurat pe parcursul a 5 săptămâni, în urma căruia vom vedea cel mai bun workflow pentru păstrarea cafelei boabe proaspăt prăjită acasă.
Pentru test am folosit mai multe cafele de specialitate de origine Costa Rica, prăjită de Rosters Coffee din Arad (aveți 10% discount la cafeaua lor cu codul cafeacudichis10), pe numele ei Rarity Catuai Rojo. Excelentă!
Am primit multe întrebări pe parcursul timpului legat de modul ideal de păstrare și depozitare a cafelei pentru a maximiza aroma și gustul. În plus de asta și eu eram curios să surprind schimbările de gust și aroma ale cafelei pe o perioadă de timp de o lună. Aveam câteva idei ce se va schimba pe parcursul timpului, dar voiam să le verific într-un mini experiment acasă.
Așa că împreună cu Rosters Coffee am plecat la drum timp de o lună să testez 3 moduri de păstrare a cafelei: într-o pungă de cafea resigilabilă cu valvă de eliberare a dioxidului de carbon, în recipientul de păstrare a cafelei Fellow Atmos și într-o punga cu zipper de la IKEA păstrată la congelator.
Organizarea testului
Să începem cu câteva lucruri organizatorice.
- La începutul testului cafeaua avea 6 zile de la prăjire;
- Testul s-a desfășurat pe un espressor manual Quick Mill QM67, preparând doar espresso dublu;
- Am setat râșnita Eureka Mignon Specialita la o setare fixă 0.4.
- Am păstrat constantă doza de cafea proaspăt măcinată (18.5g) și timpul de extracție de 30 sec. de la pornire, pe tot parcusul testului.
- Doar cafea boabe, măcinată proaspăt înainte de preparare.
- Acest test nu este unul exhaustiv, ci doar experiența de preparare a cafelei acasă a unui coffee geek :).
Showdown-ul modurilor de depozitare a cafelei acasă
Am pornit așadar la drum cu Costa Rica Rarity Catuai Rojo de la Rosters coffee, am deschis o pungă de 250g am reglat râșnița pentru un shot dublu de espresso și am ajuns la echilibru cu 18.5g în portafiltru, 40g în ceașcă. Ce a rămas aveam să țin în punga originală de cafea, scos aerul și resigilat până la următoarea folosire.
Am depozitat alte 250g în Fellow Atmos și scos aerul din recipient cu mecanismul său, iar în 8 pungi de IKEA mici am pus câte 19g de cafea (să am o marjă de eroare) cântărite și am pornit „cronometrul”.
În fiecare săptămână aveam să testez un shot dublu de espresso de la toate cele 3 moduri de depozitare în paralel și să fac comparație de gust cu shot-ul de la începutul testului și să verific singura variabila rămasă liberă, cantitatea de cafea din ceașcă la finalul celor 30 de secunde.
Rezultatele
Pe parcursul celor 5 săptămâni s-au întâmplat două lucruri interesante.
- Cantitatea de cafea în ceașcă. Păstrând timpul de extracție constant la 30 sec., am observat curgerea cafelei păstrate în congelator a fost tot timpul mai lentă. În schimb în cazul Atmos cantitatea de cafea în ceașcă a fost destul de inconsistentă, fie mai rapid, fie mai încet față de referința păstrată în punga de cafea. Foarte similar cu ce se întâmplă când prepari espresso cu cafea prăjită de câteva zile, foarte proaspătă. Foarte interesant!
- Gustul cafelei. Cafeaua păstrată în punga originală cu fiecare săptămâna care trecea se transforma vizibil. Devenea mai echilibrată, notele de gust mai puțin intense și copleșitoare, iar spre finalul testului notele intense fructate au fost înlocuite de note ciocolatii și migdale amare dar foarte potolite. În timp ce cafeaua din Fellow Atmos și din congelator parcă rămânea acolo în prima săptămână de la prăjire.
Mai jos un grafic cu datele capturate pe parcursul testului, care ilustrează evoluția cantității de cafea extrase săptămânal pentru cele 3 metode de depozitare a cafelei.
Concluzii
Concluziile mele în urma acestui test de păstrare a cafelei acasă ar fi următoarele. Cafeaua boabe păstrată în congelator a rămas cea mai apropiată din punct de vedere intensitate gust și aromă, cu cafeaua încercată la începutul testului, cum era de așteptat.
Fellow Atmos a fost un loc secund apropiat păstrând foarte bine aroma și notele originale ale cafelei prin reducerea considerabilă a contactului cu oxigenul. Atât în cazul cafelei păstrată la congelator cât și a celei din Atmos, a fost uimitoare diferența de intensitate a gustului și a aromei față de cafeaua din punga de cafea cu zipper, de la săptămână 2 încolo.
Prin păstrarea cafelei în punga de cafea, aceasta a avut o degradare constantă normală a calităților sale organoleptice, pe tot parcursul unei luni de zile.
Ce înseamnă asta? Ar trebui acum să păstrăm cafeaua numai în congelator? Eu aș zice că în mod sigur NU. Chiar dacă cafeaua păstrată în congelator pare să păstreze pe parcursul unei luni cafeaua boabe „proaspătă”, nu aș păstra toată cafeaua exclusiv în frigider.
În cazul meu, o punga de 250g de cafea de specialitate îmi este suficientă pentru aprox. 1.5 – max. 2 săptămâni de consum. Deci foarte rar ajung în situația de a avea o cafea „veche” (daca se poate numi veche după 1 lună de zile de la prăjire 😊)
Aș zice că dacă ai o pungă de cafea boabe de 250g în punga originală cu zipper, prăjită proaspăt și o consumi în 2 săptămâni, nu ai nevoie de altă metodă de depozitare. Dacă o consumi în mai mult de 2 săptămâni, începe să merite să investești într-un recipient de vidare.
Dacă ar fi să concluzionez aș zice că:
- Pentru păstrarea cafelei, e ok să o ții în continuare în punga de cafea cu valvă, dacă o consumi în 2 săptămâni de când deschizi punga.
- Dacă nu consumi pachetul de cafea în 2 saptămâni și vrei să îi păstrezi aroma și gustul mai mult timp, folosește un recipient de vidare. Ex. Fellow Atmos. Nu as recomanda vidarea traditională cu pungi și aparat de vidat, deși este probabil cel mai eficient, deoarece produci deșeuri inutile.
- Dacă ai cumpărat cafea boabe cât să îți ajungă pentru 1 lună, păstrează cafeaua boabe în punga de cafea până la 2 săptămâni (sau când simți gustul cafelei că începe să fie mai puțin astringent), apoi porționează o parte într-un recipient etanș care poate elimina oxigenul și poate o parte în congelator.
Așa vei avea parte de o cafea delicioasă pentru cel mai mult timp posibil.
Citește și: Depozitarea cafelei și sfaturi de păstrare pentru acasă
Dacă ți-a plăcut acest articol despre păstrarea cafelei boabe acasă, nu uita să dai și un share, iar dacă vrei să primești conținut similar din partea noastră, direct în inbox, abonează-te la newsletter-ul cu dichis de la sfârșitul articolului.
Până data viitoare, cafele aromate îți doresc!