Salutare cafegiu curios,
Dacă în articolul trecut am testat motivația pentru achiziționarea unui espressor, în acest articol vom trece prin caracteristicile cheie ale unui espressor, în funție de experiența și nivelul de espressoman pe care ți-l dorești acasă.
Pentru acest articol, am cerut ajutorul unui expert, Răzvan Burlacu de la Taste Crafters – distribuitor autorizat Dalla Corte în România, care a fost binevoitor și a împărtășit din experința lui tehnică cu o mulțime de espressoare, totul pentru ca tu să știi exact ce să cauți și ce ți se potrivește.
Am grupat clasificarea recomandărilor pe trei nivele: Entry Level, Intermediar și Coffee Maniac. Astfel, dacă ai deja un espressor single boiler, poți să sari direct la Intermediar, ca următorul nivel în experiența ta de Home Barista.
Acest articol este dedicat exclusiv nivelului Entry Level. Pentru restul recomandărilor, urmărește și celelalte articole din serie.
Entry level
Există unele modele care au boilere mai mari în această categorie și prezintă o stabilitate mai bună cum ar fi Quick Mill Pippa, cu structura robustă integral din inox, grup saturat semicomercial și boiler mare pentru categoria aceasta de pret, de 450 ml. Răzvan Burlacu - Taste Crafters
Ai experiență limitată în folosirea unui espressor, dar cu multă dorință de a învăța, sau te interesează un upgrade în cadrul aceluiași nivel?
Ce funcții cauți: Espressor single boiler, steamer pentru prepararea cremei de lapte, portafiltru cu diametru de minim 57m și capacitate cafea măcinată 16-19g, carcasă inox, de preferat să aibă PID pentru stabilitate termică și reglarea temperaturii.
Interval buget: 1.500 – 5.000 lei
Deși intervalul de buget poate părea destul de generos pentru entry level, diferența este făcută de mai mulți factori, precum bacheta pentru prepararea laptelui de o calitate mai bună și mai puternică, reglare a temperaturii în boiler prin intermediul PID-ului, funție de preinfuzie și calitatea finisajelor.
Ce opțiuni ai?
Lelit Anna PL41EM
Avantaje : dimensiune compactă, preț bun.
Dezavantaje : boiler mic de doar 250 ml, inconsistență termică pentru extracții consecutive, lipsa PID pentru stabilizarea precisă a temperaturii apei din boiler, boiler din alamă (degajă mult plumb în apa încinsă, mai ales că pentru a face aburi, se încinge peste 120 de grade), apa din boiler după ce a fost încălzită la 120 de grade pentru abur, se demineralizează și își schimbă proprietățile față de cea la 90 de grade pentru cafea, deci altă sursă de inconsistență în gust, laptele îl frotează foarte încet, cam 1 minut.
Lelit Anna PL41TEM
Avantaje: dimensiune compactă, preț bun, PID inclus – foarte important pentru că asigură o stabilitate termică și o repetabilitate a extracțiilor
Dezavantaje: boiler mic de doar 250 ml, inconsistență termică pentru extracții consecutive cu timp de repaus mai scurt de 3 minute, boiler din alamă, laptele îl frotează încet, cam 1 minut, dar mai consistent decât PL41EM.
Quick Mill Pippa
Avantaje: baghetă de abur profesională, no burn, foarte flexibil și ergonomic, boiler de 450 ml, șasiu și exterior integral inox, posibilitate schimbare presiune pompă din exterior pentru reglaj extracție cafea, grup semi-profesional, portafiltre comerciale 58mm.
Dezavantaje: lipsa PID-ului care indică temperatura exactă din boiler lasă o margine de 2-3 grade de aproximare pentru utilizator. Dar adăugare ulterioară de PID aftermarket este foarte facilă, ieftină și eficientă. De asemenea, nu se poate prepara espresso și spumă de lapte simultan.
Quick Mill Silvano
http://bit.ly/Quickmill-Silvano
Avantaje: Boiler de cafea de 400 ml care asigură stabilitate termică foarte bună, este și testat ca fiind cel mai stabil termic aparat din clasa sa. Separat are un termobloc care face abur instant, deci poti face si cafea și abur în același timp. În rest, poți regla presiunea de extracție, este foarte silențios deși are pompă vibratoare, pentru că este dotat cu un pulsor.
Are componente de grad comercial și calitate foarte bună.
Dezavantaje: Este inferior unui dual boiler doar prin forța aburului, la un dual boiler aburul e mai puternic și poti face mai rapid laptele pentru cappuccino, dar nu e diferență mai mare de 10 sec. în medie.
Diferența de preț este făcută în principal de prezența unui PID (controlul temperaturii apei în cazan), robustețea structurii și calitatea materialelor folosite, puterea baghetei pentru prepararea laptelui și de stabilitatea termică oferită sistemul boiler – grup.
Tranziția spre intermediar
Între opțiunile prezentate mai sus și variantele intermediare mai regăsim o categorie, pe care nu o detaliez aici, dar o menționez pentru că sigur o vei întâni în căutări.
Categoria espressoarelor care fac tranziția între un espressor cu un singur boiler și cele cu două boilere, sunt cele cu schimb de căldură. O să le întâlnești ca heat exchange sau doar HX.
Sunt mai accesibile la preț decât un dual boiler, dar nu le recomandăm în mod special, datorită inconsistenței termice la partea de extractii espresso, comparate cu un espressor dual boiler sau chiar unul single boiler.
Cam atât pentru azi, urmărește și restul recomandărilor noastre.Până data viitoare, cafele aromate își doresc!
Citeste și: Cum să îți alegi un espressor pentru acasă
Ți-a plăcut acest articol? Ajută-mă cu un share 🙂. Dacă ai întrebări, comentarii, nelămuriri, îmi poți lăsa un comentariu și îți răspund cât pot de repede.