Cum să deguști cafeaua, altfel zis – cupping

Salutare cafegiu curios,

Am participat acum ceva vreme la o sesiune foarte interesantă de Cupping your Coffee, organizată de Laurențiu Stefan, despre cum se degustă cafeaua. Așa numitul cupping. În engleză parcă sună mai bine 🙂

E un lucru foarte interesant, ușor de pus în practică, mai greu de evaluat, pentru că tot ce ține de gust are o doză zdravănă de subiectivism.

Dar foarte util însă pentru dezvoltarea și educarea papilelor gustative, care te ajută mai departe în sesizarea diverselor note dezvoltate de cafeaua bună de specialitate, pe care le găsești menționate pe pachetele de cafea de la prăjitorii, dar care nu întotdeauna ies la iveală în ceșcă.

Tocmai pentru că papilele gustative nu sunt suficient de antrenate.

Primul pas

Pentru început, ai nevoie de un tabel asemănător cu cel de mai jos, în care notezi la fiecare cafea cu note de la 1 la 5,  gusturile de bază (dulce, sărat, acru, amar), după care cele mai dezvoltate (nota 1 fiind atribuit acelor gusturi cel mai puțin pregnante, iar 5 cele mai pregnante).

cum sa degusti cafea

Că să îți fie ușor, am făcut un astfel de tabel în excel, dacă vrei îl poți descărca absolut gratuit de AICI.

Metoda braziliană

Cafeaua se poate testa în mai multe moduri, folosind mai multe metode. Cea de bază, pe care am folosit-o și noi se numește metoda braziliană și este metoda folosită de profesioniști în domeniu pentru a degusta cafeaua, fie ei fermieri, prăjitori sau bariști.

În cadrul acestei degustari am avut misiunea grea, de a evalua de la miros la gust 3 cafele de specialitate, single origin – Etiopia, Indonezia și Mexic. Tot mai desele degustări din ultima vreme de cafele din Etiopia și-au spus cuvântul, așa că aceasta mi-a fost cel mai facil de identificat.

cum sa degusti cafea

Metoda Braziliană de degustare a cafelei, presupune să macini 9g de cafea boabe grosier (asemănător cu măcinătura de french press) , torni cafeaua prospăt măcinată într-o cană, după care torni 100 ml de apă fierbinte.

Dacă ai fierbător cu termostat, îl poți seta la 92 grade celsius, dacă nu, folosește un ibric și lasă apa la fiert până dă în clocot.

După ce torni 100 ml apă fierbinte peste cafeaua proaspăt măcinată, lași la infuzat 4 minute, iar apoi cu ajutorul unei linguri spargi crusta de cafea formată la suprafață ca să miroși aromele cafelei.

După ce te-ai dumirit olfactiv de cafeaua ta, ia o a doua lingură, iar cu ambele îndepărtează crusta de cafea de la suprafața băuturii. Umple o lingură cu cafea din ceașcă și soarbe rapid cafeaua (ajută la distribuirea cafelei pe toata suprafața cavității bucale, a.i toți receptorii gustativi să fie atinși).

În primă fază concetrează-te doar pe gusturile primare. Notează apoi în tabel, cu note de la 1 la 5, gusturile primare. Mai ia o gură, iar acum noteaz cu note de la 1 la 5 gusturile complexe pe care le regăsești (sau nu) în cafea.

cum sa degusti cafea

Fă acest lucru de câte ori este necesar, până când este împăcat cu gustul final. Notează astfel fiecare cafea pe care o bei și o să strângi ușor ușor un istoric al cafelelor consumate și cel mai important, o să îți dezvolți biblioteca personală gustativă.

Alte moduri de testare a cafelei sunt espresso și cappuccino în principal, dar practic poți folosi orice metodă de preparare a cafelei pentru testare, atâta timp cât știi ce să cauți 🙂

Totuși metoda braziliană este preferată, deoarece elimină multe variabile și intervenții umane pentru a crea cea mai consecventă metodă de testare a cafelei.

cum sa degusti cafea

Mirosul este crucial pentru gust

După degustarea de cafea, a urmat o degustare de alimente. De la banane, roșii, cașcaval și castravete, pe toate le-am încercat și le-am notat în același mod în care am notat și cafeaua.

La un moment dat am fost nevoiți să le gustăm ținându-ne de nas. Si surpriză, surpriză gustul era cu totul altul.

În afară de gusturile primare și textură, adică ce putea limba mea să descifreze, nu am realizat. Însă am avut totuși o revelație, când am încercat lămâie. Ea deși este foarte acră, este în același timp și destul de dulce și uite așa am dezfințat o prejudecată.

cum sa degusti cafea

Diferenta dintre gustul, mirosul și aroma cafelei

Cu aceste 3 elemente de jucăm atunci cînd degustăm o cafea.

Gusturile sunt cele pe care le notam în foaia de evaluare, mirosul este cel pe care îl sesizăm când îndepărtăm stratul de cafea, dacă folosim metoda braziliană. Iar din combinația complexă de gust și miros rezultă aroma cafelei.

cum sa degusti cafea
Citeste și: REVIEW: Costa Rica Tarrazu – Haute Cup

Sunt curios care este părerea ta! Dacă ai întrebări său vrei să afli ceva anume, lasă-mi un mesaj în comentarii și îți răspund cât pot de repede.

De asemenea, ca să fii la curent cu ultimele noutăți, direct în inbox, abonează-te la newsletter-ul cu dichis de la sfârșitul articolului.

Să ai o zi inspirată!

Urmărește-mă și pe FacebookInstagram sau Youtube

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Despre mine

Salut, sunt Liviu și sunt un super pasionat de cafeaua de specialitate. Urmărește-mi aventurile senzoriale în lumea cafelei de specialitate, pe cafeacudichis.ro.

 

Cafea cu dichis este un proiect de suflet, menit să deschidă orizonturile papilelor gustative ale pasionatilor de cafea spre cafeaua de specialitate

URMĂREȘTE CAFEA CU DICHIS ȘI PE:

Calendar articole
November 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930