Salutare cafegiu curios,
Cafeaua la ibric. Este ea o artă pe cale de dispariție în România? Posibil, dar cu siguranță nu încă câțiva ani de acum încolo.
Prepararea cafelei la ibric este după toate probabilitățile, încă cea mai răspândită metodă de preparare a cafelei în rândul românilor, chiar și în condițille dezvoltării fără precedent a altor metode de preparare a cafelei mai moderne, precum cea la espressor, espressor cu capsule sau aparate automate de cafea.
Așa că am zis de ce sa nu detaliez într-un articol, modul de preparare al cafelei la un ibric turcesc – cezve folosit de foști campioni mondiali la această disciplină pentru a duce acest mod de preparare la rang de artă.
Ce ai nevoie
Să începem cu începutul. Ca să poți prepara corect cafeaua la ibric ai nevoie de cafea măcinată foarte fin, precum pudra. Astfel, ai două opțiuni – fie ai deja o râșniță care poate măcina cafeaua așa fin, și folosește boabe de cafea prospăt prajite pe care la macini chiar înainte de folosire (metoda recomandată) – fie râșnești cafeaua într-un loc specializat sau cumperi cafea deja măcinată – dar vei pierde destul de mult din aromaticele cafelei.
Eu am folosit o râșniță manuală Comandante C40, la setarea 8.
Citeste și: Baratza Sette 270 – râșnița cu funcții profesionale, deghizată în haine casnice
Mod de preparare
Vei avea devoie de 7g de cafea măcintă foarte fin, și 60 ml de apă bună, de preferat filtrată și … evident de un ibric – cezve.
Mai întâi torni cei 60 ml de apă în ibric, după care cele 7 g de cafea, iar apoi pui ibricul pe foc. Lași un minut, după care amesteci cafeaua cu o linguriță având grijă să umezești toată cafeaua.
Obiectivul este să extragi toată bogăția gustativă a cafelei în 2:30 minute, iar pe parcurs, la primul semn că, cafeaua se umflă în ibric, trebuie să ai grijă să ridici usor ibricul de pe foc și să te joci cu flacăra astfel încât să atingi pragul de 2 minute jumate.
După expirarea timpului, torni cafeaua într-o ceașcă și lași alte 2:30 minute (același timp folosit pentru preparare) din două motive. Pentru a continua extracția cafelei natural, în ceașcă și pentru că această să se răcească suficient pentru a putea fii savurată, bineînțeles.
Tips & Tricks
Din punct de vedere gust, băutura preparată la ibric ar trebui să fie asemănătoare unui espresso, de consistența unui sirop, și gust bogat, plin.
Pe măsură ce exersezi prepararea cafelei la ibric, îți vei da seama după textura cafelei, dacă ar trebui să macini cafeaua mai fin (dacă îi lipsește cafelei intensitatea specifică) sau mai grosier (dacă cafeaua are gust de “nisip”).
Asta a fost rețeta cafea cu dichis pentru cafea la ibric. Dacă ti-a plăcut acest articol, nu uita să dai și un share :). Tu îți prepari acasă cafea la ibric?
Ca să fii la curent cu ultimele noutăți, direct în inbox, abonează-te la newsletter-ul cu dichis de la sfârșitul articolului.
Până data viitoare, cafele aromate își doresc!
Neata!
Doua nelamuriri am si eu..
1. Apa trebuie sa fie fierbinte in momentul in care pui cafeaua in ibric?
2. Nu strecori cafeaua cand o torni in ceasca?
Multumesc
Buna Cristiana. Nu este nevoie sa fie fierbinte apa in momentul in care pui cafeaua in ibric. Eu pun apa la temperatura camerei si peste ea, cafeaua. Dupa ce am luat cafeaua de pe foc, o torn direct in cesti, si o las sa se raceasca tot atat cat am tinut-o pe foc. Daca o lasi pe foc 2 minute jumate, tot atat o lasi apoi in ceasca. Zatul se va sedimenta pe fundul cestii daca macinatura cafelei este fina, asa cum trebuie pentru ibric.