Salutare cafegiu curios,
Râșnița de cafea. Este unul din cele mai importante elemente piese din prepararea unei cafele bune.
În primul rând, de ce ți-ai bate capul să macini cafeaua, când o poți cumpăra deja măcinată?
- E mai proaspătă – suprafața de contact cu aerul a boabelor de cafea este mai mică decât în cazul cafele măcinate, cea ce înseamnă că va rămâne proaspătă pentru mai mult timp
- Va avea un gust mai bun – după 15-20 de minute de la măcinare, cafeaua îți pierde mare parte din compuși aromatici volatili
- Poți măcina boabele cât de fin sau grosier dorești
- Te simți precum un barista
Râșnița de cafea poate să facă diferența între o cafea bună preparată corect și o cafea de aruncat în chiuvetă. Ca să fac o analogie cu fotbalul, râșnița de cafea este portarul, iar espressorul atacantul.
Portarul este cel din umbră, și a carei prezență este remarcată doar când greșește și primește gol, sau când este genial și apără tot.
Pe când atancantul este vedeta, toată lumea vrea să fie atacant. Exact așa este și relația râșniță – espressor. Nu se poate unul fără celălalt, iar espressorului tindem să îi acodăm mai multă atenție, în detrimentul râșniței.
Râșniță manuală sau râșniță electrica?
Acum, dacă ne uităm la râșnițele de cafea, avem două mari categorii: râșnițele manuale și râșnițele electrice.
Dacă diferența majoră dintre cele două categorii este destul de evidentă, una este acționată manual, iar cealaltă este automată și acționată electric, altă diferență mai puțin evidentă, este tipul de discuri de măcinare folosite.
Râșnițele de cafea pot avea în cele mai multe cazuri, două tipuri de discuri. Fie discuri conice, fie discuri plate, iar prețul râșniței o să vezi că va crește de la una la cealaltă.
Dacă râșnițele manuale pot avea doar discuri conice, datorită dimensiunilor limitate, la râșnițele electrice întâlnim ambele tipuri de discuri, atât conice cât și plate. Cel mai adesea discurile conice sunt întâlnite la râșnițele dedicate consumului casnic, iar discurile plate pe râșnițe mai scumpe dedicate uzului comercial.
Discuri conice sau discuri plate?
Ambele tipuri de discuri pentru râșniță sunt considerate de experți că sunt foarte bune, sunt consecvente în măcinare și macină suficient de fin pentru espresso.
Diferența este că discurile plate pot râșni mai rapid o cantitate de cafea dată (cea ce este convenabil pentru o cafenea), în schimb degajă mai multă căldură la o râșnire decât discurile conice (care poate afecta gustul cafelei), dar și durata de viață este mai mică, în comparație cu acestea.
De asemenea, un avantaj al lamelor conice, este că rețin mai puțină cafea decât lamele plate, iar rotațiile per minut fiind mai mici, degajă mai puțină căldură și sunt mai puțin zgomotoase.
Ce râșniță e cel mai bine să îți iei pentru acasă?
Așadar ce tip de râșniță e cel mai bine să îți iei pentru acasă?
Trebuie să îți răspunzi înainte la câteva întrebări, în funcție de nevoile tale și în ce regim de lucru urmează să o folosești.
- Cate cafele / zi vei prepara?
- Pentru ce tip de cafea, vei măcina preponderent cafeaua? Espresso, filtru, french press sau aeropress?
- Care este bugetul alocat pentru o râșniță?
Astfel, dacă îți prepari, să zicem 1 cafea pe zi, la aeropress, o variantă de râșniță manuală entry level este suficientă.
Dacă în schimb prepari o cafea pe zi, de tip espresso, o variantă mai bună ar fi o râșniță manuală de top, sau o râșniță electrică entry level – dar nu o recomand datorită utilizării foarte reduse (riști să se „răsufle” cafeaua în hopper-ul râșniței electrice).
Dacă prepari 5-10-15 cafele pe zi, preparare prin metode diferite, deja merită să te uiți după râșnițe electrice cu lame conice sau plate, cu funcții adiționale de temporizare, cântar integrat, display digital, control al măcinarii în funție de timp etc.
Altfel, pentru consumul casnic sunt mai mult un moft sau dorință personală, decât necesitate.
Un alt detaliu de menționat este cum se face reglajul râșniței: Step sau stepless. Adică în pași prestabiliți de producător sau reglaj micrometric, care permite să ajustezi măcinarea la nivel de micron.
Ce opțiuni ai?
Găsești mai jos câteva dintre multele opțiuni disponibile pe piață pentru fiecare tip de râșniță.
Râșnite manuale
Nivel Entry level
Hario Skerton
Link produs: http://bit.ly/2BeSaKW
Carcasă din plastic, discuri conice din ceramică
Portex Mini
Link produs: http://bit.ly/2AmdAbH
Carcasă metalică, discuri conice din ceramică
Nivel de top
Link produs: http://bit.ly/2tHIrf7
De râșnița Comandante C40 Nitro Blade am mai vorbit pe blog, este o râșniță manuală de top, cu mecanism și discuri conice din oțel inoxidabil, produsă în Germania și cu reglaj al măcinăturii în pași.
Kinu M47
Link produs: http://bit.ly/2A3vXPD
O altă râșniță manuală de top, foarte apreciată de specialiști, cu design nemțesc și origini mioritice (se produce la Reghin), ce poate măcina cafea boabe pentru orice fel de preparare, cu reglaj micrometric al măcinăturii.
Râșnițe electrice
Bezzera BB005
Link produs: http://bit.ly/2zdLtaA
Discuri conice, reglaj stepless, 900 rpm și temporizator pentru setarea automata a cantității de cafea măcinată.
Barraza Sette 270W
Link produs: http://bit.ly/2jfdOGI
Discuri conice 40mm, reglaj stepless micrometric, cântar ACAIA integrat care permite dozarea direct în funcție de greutate, display digital si istoric de măcinări.
Compak K3 Touch
Link produs: http://bit.ly/Compak-K3-Touch
Discuri plate 58mm, reglaj stepless micrometric, temporizator cu macinare în funcție de timp, clapetă pentru fixarea portafiltrului.
Compak E5
Link produs: http://bit.ly/Compak-E5
Discuri place 58mm, reglaj stepless micrometric, măcinare în funcție de timp cu 3 funcții programabile, display digital.
Profitec Pro T64
Link produs: http://bit.ly/2jNUp3i
Discuri plate de 64mm, reglaj stepless micrometric, 1400 rpm, cu timpi de măcinare programabili în pasi de zecimi de secunda, carcasă din oțel inoxidabil cu panouri laterale din plexiglas, afișaj pentru indicarea timpului programat de măcinare.
Citeste și: Prăjirea cafelei: arta din spatele unei cafele bune
Ți-a plăcut acest articol? Ajută-mă cu un share 🙂. Dacă ai întrebări, comentarii, nelămuriri, îmi poți lăsa un comentariu și îți răspund cât pot de repede.
De asemenea, ca să fii la curent cu ultimele noutăți, direct în inbox, abonează-te la newsletter-ul cu dichis de la sfârșitul articolului.
Până data viitoare, cafele aromate își doresc!