Salutare cafegiu pasionat,
Am avut espressorul Lelit Anna PL41TEM drept companion și camarad în prepararea cafelei în fiecare dimineață în ultimul an, până de curând, când drumurile noastre s-au despărțit.
M-am gândit totuși că ar fi util să pun pe hârtie experiența mea cu Lelit Anna PL41TEM, care îi sunt avantajele și dezavantajele, astfel încât dacă te gândești să achiziționezi un espressor entry level, sau îl ai deja, să fie un mic ajutor.
Un espressor entry level accesibil
Trebuie spus încă de la început că acest espressor, este unul entry level. Ce înseamnă acest lucru? Că se pretează pentru folosirea în regim casnic, cu un număr redus de cafele consecutive.
Asta nu înseamnă că fizic nu poate face mai multe cafele consecutive, poți face oricâte, atâta timp cât aparatul are apă în boiler, dar consistența între shoturile de espresso nu va fi aceeași. O să subliniez imediar, în rândurile de urmează, de ce zic asta.
Specificații tehnice
Dimensiuni: 23*26,5*34 cm
Greutate: 7.2 kg
Boiler: un singur boiler, 250 ml capacitate, din alamă
Portafiltru: 57 mm
PID: Da
Steamer: Da, 1 duza
Carcasă: inox
Putere 1050 W
Avantaje Lelit Anna PL41TEM
Hai să vedem în primul rând care îi sunt avantajele acestui espressor, și dacă se potrivește sau nu cu nevoiele tale.
Dimensiuni
Lelit PL41TEM este foarte compact, are doar 23×26.5×34 cm (LxWxH) ceea ce este un mare avantaj pentru bucătăriile cu spațiu limitat.
Designul este foarte chic, iar împreună cu carcasa din inox se potrivește foarte bine în bucătăriile cu alte electrocasnice în acelați ton.
Simplu de folosit
Nu este deloc complicat de folosit, în comparație cu un espressor comercial complicat și cu multe funcții, are doar 2 butoane, unul care pornește extracția, și al doilea care trece între funcțiile espressorului (apă grup, apă fierbinte la steamer și aburi la steamer, pentru frotarea laptelui).
Un alt lucru bun este că aparatul se încălzește foarte repede și e gata de treabă în 10-15 minute. Te anunță că a ajuns la temperatura optimă prin aprinderea beculețului roșu de pe fața espressorului.
PID inclus
Un mare avantaj față de cel mai accesibil model Lelit PL41EM, este faptul că are PID inclus, care permite reglarea termperaturii apei din boiler.
Dezavantaje Lelit Anna PL41TEM
Boiler de dimensiuni reduse
Dimensiunile reduse ale aparatului vine cu un preț, un boiler mic, care este folosit atat pentru extracția cafelei cât și pentru apă fierinte și prepararea laptelui pentru cappuccino.
Acest dezavantaj, o să vezi că are ramificații în mai multe zone.
Datorită capacității reduse a boilerului – 250 ml, în timpul extracției cafelei, temperatura apei în boiler scape cu 5-10 grade Celsius (în funcție de timpul total de extracție al shot-ului de espresso) vizibil pe PID-ul aparatului, ceea ce duce la incosistență în gust (este greu să prepari două shot-uri identice).
Inconsistență termică
Așa cum ziceam mai sus datorită boilerului cu dimensiuni limitate, dar și a grupului entry level, pe parcursul celor 25-35 sec. de extracție espresso, temperatura apei care curge din grup în portafiltru și trece prin cafea nu este constant acceasi, ceea ce generează înconsistență în gustul cafelei, și îngreunează foarte mult repetabilitatea de la o cafea la alta.
Putere redusă la abur
Ca la orice alt espressor single boiler, care nu are un termobloc încorporat, ai dezavantajul ca trebuie să treci manual prin apăsarea unui buton între grupul de cafea și steamer (apă fierbinte și abur).
Din momentul în care treci între cele trei moduri, ai apă fierbinte la steamer aproape instant, și în jur de 1 minut, până când ai suficient abur pentru frotarea laptelui.
Acest lucru nu este neapărat deranjant (decât atunci când ai invitați pe acasă și toți vor cappuccino sau flat white), mai deranjant este că presiunea la abur nu este constantă pe toată durata preparării laptelui.
Pe PID observi că se pierd cam 15 grade Celsius de la mometul în care începi frotarea laptelui la 130-131 de grade Celsius, până când ai o cremă de lapte consistentă.
Tips & tricks
Primul lucru pe care trebuie să îl faci după ce cumperi espressorul, este să îți cumperi o altă sită pentru portafiltru, cu o capacitate mai mare și precizie mai bună.
Cea mai bună opțiune este o sită Ascaso precision competition 19g 57mm, compatibilă cu portafiltrul Lelit, pe care o găsești la Beantec – link-ul aici. O să vezi instant o îmbunătățire considerabilă în extracțiile tale.
Ce am mai observat este că din momentul în care ai preparat prima cremă de lapte și până o prepari pe a doua, trebuie să te miști foarte repede.
Asta pentru că se întâmplă următorul lucru, temperatura pe care o pierzi în boiler în timpul preparări primei creme de lapte este recuperată rapid (cât torni latte art în ceașca de cafea), iar apoi începe să scadă rapid până spre 120 grade Celsius.
Dacă nu ești rapid și vrei să faci două cappuccino, mai trebuie să aștepți încă 3-4 minute până crește iar temperatura în boiler suficient pentru prepararea cremei de lapte.
Un alt lucru supărator este atunci când încerci să treci din modul abur pentru cappuccino, înapoi la modul de preparare cafea. Ca să coboare temperatura apei înapoi la temperatura de espresso, de la sine durează în jur de 5 minute.
Un „hack” să faci acest lucru mult mai rapid, în jur de 1 minut, este să treci pe modul espresso, iar apoi să deschizi la maxim aburul. Ai grijă să ții o latiera sau vas sub țeava de la steamer, astfel încât să nu te arzi sau să topești ceva 🙂
După ce a ajuns la o temperatură de 100 grade Celsius, da-i un flush de 10 secunde aparatului și ești gata de următorul espresso.
Puterea la abur este mult mai redusă față de espressoarele profesionale, așa că dacă vrei să prepari crema de lapte la acest Lelit și să nu stici câțiva litri de lapte în proces, cum am făcut eu, trebuie să faci două lucruri simple.
1. Înclină ușor latiera într-o laterală și 2. din momentul în care dai drumul la abur, încearcă timp de 15 sec. să introduci aer în lapte. Cum faci acest lucru?
Simplu. Timp de 15 secunde trebuie să auzi „fâsâitul” laptelui, asemănător cu ce auzi în cafeanea, când barista prepară laptele. O să vezi că și nivelul laptelui din latieră crește, își mărește volumul.
Așa te vei putea bucura de o cremă de lapte pentru latte art rapid, fără să arunci (prea mult) lapte la chiuvetă 🙂
Citeste și: Cum să îți alegi un espressor pentru acasă – Entry level
Aceastea au fost câteva din părerile mele despre Lelit Anna PL41TEM. Dacă ești în căutarea unui espressor entry-level pentru acasă, iar regimul în care vrei să îl folosești se potrivește cu acest aparat, ți-l recomand cu mare drag.
Doar să ai în vedere care îi sunt avantajele și neajunsurile. Vorba aceea, un cafegiu informat este un cafegiu câștigat!
Dacă te gândești să îl cumperi, găsești mai jos câteva link-uri către magazine online care au produsul.
Kfea.ro – http://bit.ly/2qvgXZU
Cafemagia – http://bit.ly/2CJ700t
Smart-products – http://bit.ly/2qqNqk1
Ți-a plăcut acest articol sau ai un prieten care vrea să își cumpere un espressor entry-level? Fă un bine, cu un share 🙂.
Dacă ai întrebări, comentarii, nelămuriri, îmi poți lăsa un comentariu și îți răspund cât pot de repede.
Si, exista ceva mai performant in acelasi buget? sau, care e diferenta de pret pana la urmatoarea treapta de performanta pentru un esspresor?
offtopic, ce cafea ai mai baut si de unde?
Salut Alex,
Lelit este recunoscut ca un punct de intrare in categoria espressoarelor manuale (fac abstractie de acele aparate de cafea jucarii mai ieftine care imita espressoarele manuale). Variante mai bune, aproximativ in acelasi buget ar fi Rancilio Silvia – are boiler de 300 ml (un pic mai mare ca PL41TEM) si din otel, fata de cel din alama al Lelitului, portafitru comercial de 58 mm, fata de 57mm de la Lelit, pe de alta parte ii lipseste PID-ul pentru controlul temperaturii in boiler. Alta varianta un pic mai scumpa este este modelul mai nou de la Lelit PL81, cu finisaje mai bune, valva solenoidala, PID pe LED si functie de preinfuzie, dar acelasi boiler si aceeasi putere ca PL41TEM.
Urmatorul palier de pret, tot pentru espressoare cu un singur boiler, ar fi peste 3000 lei, cu boilere si putere mai mare, plus stabilitate termica mai buna, vezi de exemplu Quick Mill Pippa.
Mai multe informatii legat de espressoare, pe fiecare nivel de experienta, gasesti in seria de articole ”CUm sa iti alegi un espressor pentru acasa”
http://cafeacudichis.ro/coffeepedia/cum-sa-iti-alegi-un-espressor-pentru-acasa/
http://cafeacudichis.ro/coffeepedia/cum-sa-iti-alegi-un-espressor-pentru-acasa-entry-level/
http://cafeacudichis.ro/coffeepedia/cum-sa-iti-alegi-un-espressor-pentru-acasa-intermediar/
http://cafeacudichis.ro/coffeepedia/espressor-pentru-acasa-coffee-maniac/
P.S: am mai baut recent de la NOLA Coffee Shop MYANMAR NGU SHWE LI MANDALAY si NICARAGUA FINCA LAS NUBES, revin pe blog cu review 🙂
Mulțumesc frumos pentru împărtășirea acestei experiențe. Intenționez să achiziționez curând același aparat. Informațiile furnizate îmi vor fi de mare folos. Îmi puteți spune cu ce râșnița ați asociat espressorul? Și eventual cât de mult susțineți după un timp de utilizare alegerile făcute?
Salut Nelu. Am avut tot o rasnita de la lelit PL043MMI. Are retentie de cafea destul de maricica dar isi face treaba. Daca gasesti o rasnita si cu functie de temporizare ar fi grozav, ca sa nu ti apasat botonul de rasnire pe tot parcusul operatiunii. Uite aici un articol cu cateva optiuni – https://cafeacudichis.ro/coffeepedia/rasnita-de-cafea-primul-pas-in-prepararea-unei-cafele-de-calitate/
Sper sa ajute.
Eu am deținut PL 41 TEM și am fost mulțumit de el acum vreau să achiziționez ceva mai high level și nu știu care este mai bun din cele două Lelit PL92T Elizabeth DB sau Lelit Mara PL62X HX
Salut Ion. dintre acste doua variante as merge clar pe PL92T. Sunt in acelasi pret, dar pl92 are doua boilere separate pentru cafea si abur, in schimb pl62x are un singur boiler heat exchanger, care este mai putin stabil termic. in plus pl92 are si PID inclus pentru temperatura din boilere iar designul cu boiler deasupra grupului il face la fel mai stabil termic. pl62x are un design mai fain datorita grupului iconic e61, dar pl92 are mai multe avantaje. Succes!