Cum să îți alegi un espressor pentru acasă – Intermediar

Salutare cafegiu curios,

Am trecut până acum în această serie de articole, de la motivația achiziționării unui espressor, la care sunt opțiunile pentru nivelul Entry Level.

Dar, ca orice alt lucru, atunci când te prinde microbul și crește nivelul de cunoștințe, apare nevoia unui upgrade. Așa că acum vom trece prin opțiunile disponibile pentru următorul nivel și anume Intermediar.

Asta presupune că ai acumulat deja ceva experiență în prepararea de espresso acasă, folosind un espressor manual, chiar și băuturi cu lapte și latte art, cunoști elementele de bază ale unei extractii, înțelegi și experimentezi cu diverșii parametrii în prepararea cafelei.

Și în acest articol, Razvan Burlacu de la Taste Crafters – distribuitor autorizat Dalla Corte în România, expert pe partea de aparate espresso, ne-a împărtășit din experința lui tehnică, totul pentru ca tu să știi exact ce să cauți și ce ți se potrivește.

Acest articol este dedicat exclusiv nivelului Intermediar. Pentru restul recomandărilor, urmărește și celelalte articole din serie.

Intermediar

 Dual boilerul cu grup E61 este un espressor foarte popular, datorită calităților legendarului grup E61 inventat de Faema. Acesta, pe lângă o stabilitate termică bună asigură și o preinfuzie mecanică naturală, care ajută la consistența extracțiilor și calitatea lor. Răzvan Burlacu - Taste Crafters

Ce funcții cauți: espressor monoboiler cu grup saturat și termoblock pentru aburi, dual boiler cu grup E61 sau heat exchanger cu grup E61, dual boiler independent cu grup saturat profesional. Cam acestea sunt opțiunile cele mai des întâlnite în această zonă de preț.

Interval buget: 5.000 – 12.000 lei

Dacă ești în această categorie, fie vrei să faci un upgrade de la entry level, fie ai deja experiență cu un espressor și vrei unul și pentru acasă.

Oricare ar fi motivul, cauți un espressor care să asigure o stabilitate termică rezonabilă în timpul extracției, și să poți face în același timp cu espresso-ul, crema de lapte pentru cappuccino.

Pentru a putea face acest lucru, ai nevoie de unul din cele 4 tipuri de funcții de mai sus.

Espressor-ul monoboiler cu grup saturat are avantajul unei stabilități termice foarte bune (obligatoriu trebuie dotat cu PID), datorită poziționării boilerului deasupra grupului.

Faptul că pentru aburul folosit la spumarea laptelui se foloseste un sistem independent de tip termoblock permite prepararea unei băuturi cu lapte simultan cu extracția de espresso. Modelul cel mai cunoscut de acest tip este Quick Mill Silvano, dotat cu PID și boiler măricel de 400 ml, prezentat în articolul pentru Entry Level.

Răzvan Burlacu – „Dual boilerul cu grup E61 este un espressor foarte popular, datorită calităților legendarului grup E61 inventat de Faema.

Acesta, pe lângă o stabilitate termică bună asigură și o preinfuzie mecanică naturală, care ajută la consistența extracțiilor și calitatea lor. Boilerele sunt independente și asta înseamnă că simultan se poate prepara și espresso și lapte pentru capuccino.

Singurul dezavantaj pe acest sistem este stabilitatea termică, care trebuie monitorizată mai atent decât pe alte sisteme datorită faptului că boilerul de cafea este departe de grupul E61 și este o diferență de temperatură între ele care trebuie luată în calcul.

În general configurațiile de pe piață sunt destul de similare, diferențele de preț justificându-se prin materialele folosite, componentele interne, design și mai ales pompa vibratoare versus pompa rotativă.

Modele relevante cu pompă vibratoare sunt: accesibilul Expobar Brewtus și un pic mai sofisticatul Quick Mill QM67. Modele cunoscute cu pompă rotativă (mai silențioasă, provenită din uzul comercial dar și mult mai mare ca dimensiuni) sunt: simetricul Profitec 700 sau elegantul Quick Mill Vetrano 2B, care include leduri barista albe.

Heat exchangerul (schimbătorul de căldură) cu grup E61, beneficiază iarăși de extracțiile bune și preinfuzia specifică grupului E61. De asemenea, majoritatea au un boiler de dimensiuni mari, peste 1.5 litri, ceea ce le conferă o putere deosebită pentru spumarea laptelui.

Dezavantajul major este lipsa controlului precis al temperaturii de extracție, chiar și existenta PID-ului neschimbând foarte mult acest aspect, datorită principiului funcționării acestui sistem.

Tendința naturală este de a da flush-uri de răcire în mod constant înaintea extracțiilor, datorită temperaturii de peste 100 grade ce se formează în timp. Exemple accesibile în acest segment sunt Quick Mill Rubino și Bezzera Magica, în timp ce la polul superior, cu un design și o sofisticare ridicată găsim ECM Technika 4 sau Quick Mill Andreja Premium Limited edition.

Cel mai avansat sistem disponibil în această categorie ar fi cel cu două boilere independente și grup saturat.

Avantajul pe acest sistem, este integrarea grupului de extracție în boiler, ca un corp unitar. Astfel stabilitatea termică este aproape ideală, fiind posibile extracții consecutive și obținerea de gusturi identice sau foarte similare.

Un model reprezentativ pentru această categorie este Dalla Corte Mini, un aparat deosebit de precis și cu o putere a steamer-ului apropiată de mașinile comerciale.

Ce opțiuni ai?

Heat Exchanger

O mașină elegantă, cu foarte puțină electronică sau chiar deloc, cu abur puternic, pe placul puriștilor și celor cărora le place să lucreze cât mai artizan, fară să le pese neapărat de consistență și cifre. 

Quick Mill Rubino

Link produs: http://bit.ly/2z55pjD

Boiler de cupru 1.8 litri cu schimbător de căldură , pompa vibratoare silențioasă cu  pulsor, manometru presiune, grup E61 comercial, rezervor de apă de 3l, picioare de inox ajustabile. 

Bezzera Magica

Link produs: http://bit.ly/2zEAU3b

Grup E61, construit din oţel inoxidabil, grup încălzit de un sistem clasic termosifonic, boiler din cupru cu schimb intern de căldură care permite producerea cafelei şi a aburului în acelaşi timp, pompă cu vibraţii şi grup cu pârghie manuală.

ECM Technika 4

Link produs: http://bit.ly/2AJ1q91

Grup E61, construit din oţel inoxidabil, boiler din oțel cu schimb intern de căldură, pompă rotativă

Quick Mill Andreja Premium Limited edition

Link produs: http://bit.ly/2AMkzaT

Boiler de cupru 1.6 litri cu schimbător de căldură , serie limitată,  structură integral inox îmbrăcat cu lemn nobil de nuc, pompă vibratoare silențioasă cu pulsor, manometru presiune boiler, manometru presiune extracție cafea, grup E61 comercial, supapă de siguranță certificată.

 

Dual Boiler cu grup E61

Un design elegant, o bijuterie în peisajul oricărei bucătării, care va oferi o ușurință în exploatare și extracții de calitate. O putere a aburului suficientă preparării facile a băuturilor pe bază de lapte și posibilitatea schimbării facile a temperaturilor de extracție.

Cu pompă vibratoare

Expobar Brewtus

Link produs: http://bit.ly/2iY10UG

Grup E61, PID, pompă vibratoare, două boilere – unul pentru extracția cafelei și unul pentru abur și apă fierbinte.

Quick Mill QM67

Link produs: http://bit.ly/2jrfG2D

Dual Boiler, pompă vibratoare silentioasa cu pulsor, cu reglaj exterior al presiunii de extractie, reglaj electronic al temperaturii pentru abur și pentru cafea (PID), vaporizator inox anti ardere, boiler cafea de 750 ml, boiler pentru abur de 1 litru, valve de siguranță profesionale, grup E61 comercial, conectare la rețeaua de apă, structura integral inox. 

 

Cu pompă rotativă

Profitec 700

Link produs: http://bit.ly/2jquNJS

Dual boiler, Sistem PID cu afişaj pentru controlul temperaturii individuale pentru fiecare boiler, Afişajul PID indică şi timpul de livrare, Grup E61, Pompă rotativă, Baghete de aburi şi apă fierbinte anti ardere, Boiler pentru cafea din oţel inoxidabil, cu capacitatea de 0.75 litri, Boiler pentru aburi şi apă fierbinte din oţel inoxidabil, cu capacitatea de 2 litri.

Quick Mill Vetrano 2B EVO LED

Link produs: http://bit.ly/2AHDLWc

Dual Boiler, pompa rotativă super silentioasa cu reglaj exterior al presiunii, reglaj electronic al temperaturii pentru abur și pentru cafea, no burn steam wand, boiler cafea de 750 ml, boiler abur de 1.4 litri, valve de siguranță profesionale, grup E61 comercial, conectare la rețeaua de apă.

 

Dual Boiler și grup saturat

Achiziția unui astfel de espressor ar fi în mod normal aproape de maximul ce și-ar putea dori un amator inițiat în arta preparării espresso. Potrivit celor care își cântăresc dozele și urmăresc cifrele extracției, căutând mereu repetabilitatea în gust. 

Dalla Corte Mini

Link produs: http://bit.ly/2AIK9Nb

Dual Boiler cu boilere independente patent Dalla Corte, boilerul de cafea are 0.5 l si este integrat in grup, “Lead Free” certificat NSF, gestiune electronica a temperaturii cu precizie de 0.1 grade, boiler pentru abur de 1.5 litri putere similara regim profesional, posibilitate inchidere boiler abur, doze programabile pentru espresso scurt/lung, preinfuzie programabila de 2 sau 4 secunde.

Dalla Corte mini
Cam atât pentru azi, urmărește și restul recomandărilor noastre pentru Entry Level și Coffee Maniac.

Până data viitoare, cafele aromate își doresc!

Citeste și: Cum să îți alegi un espressor pentru acasă – Entry level

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-mă cu un share 🙂. Dacă ai întrebări, comentarii, nelămuriri, îmi poți lăsa un comentariu și îți răspund cât pot de repede.

Urmărește-mă și pe FacebookInstagram sau Youtube
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Despre mine

Salut, sunt Liviu și sunt un super pasionat de cafeaua de specialitate. Urmărește-mi aventurile senzoriale în lumea cafelei de specialitate, pe cafeacudichis.ro.

 

Cafea cu dichis este un proiect de suflet, menit să deschidă orizonturile papilelor gustative ale pasionatilor de cafea spre cafeaua de specialitate

URMĂREȘTE CAFEA CU DICHIS ȘI PE:

Calendar articole
November 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930