REVIEW: Etiopia Guji – Prăjitoria Buimac (filtru)

Salutare cafegiu pasionat,

Pentru acest review, am primit o provocare interesantă de la Cosmin, de la Prăjitoria Buimac, de genul vezi dacă găsești diferența în profilul de prăjire a Etiopiei Guji pe care o are în portofoliu.

Am mai încercat acum ceva vreme Etiopia Guji de la Buimac, dar acela era profilul pentru espresso. În acest caz, Cosmin a folosit un profil de prăjire ideal pentru filtru, sau metode alternative de preparare a cafelei.

Așa că am acceptat provocarea cu entuziasm, și revin acum cu câteva impresii.

Care este diferența între cele două moduri de prăjire? Citește în continuare.

Etiopia Guji Prajitoria Buimac

Etiopia Guji – Behind the label

Origine: Etiopia

Regiune: Guji

Ferma: Cooperativă mici ferme

Altitudine: 1750 – 2300 m

Varietate arabica: Heirloom

Procesată: Spălare

Profil prăjire: Filtru

Profil de gust (note dezvoltate): clementine, nuci, caramel, florale

Perioadă recoltare: 17/18

Corpolență: ridicată

Acididate: medie

Scor SCA: 88

Greutate: 250g

Prăjită de: Prăjitoria Buimac

Etiopia Guji Prajitoria BuimacCâteva cuvinte despre origine

Pentru cunoscători, și super pasionați, cafeaua din Etiopia, și specific din regiunea Guji este un fel de Mecca al cafelei.

Este suficient să audă numele…Guuuujjjiiii…și instant sinapsele se activează și deja simți notele fructate sau florale, aciditatea ușor citrică, a adevărată citronadă cafenie.

Etiopia Guji Prajitoria Buimac

Degustare Etiopia Guji – Prăjitoria Buimac (filtru)

Atunci când o deguști, Etiopia Guji este o cafea suculentă, cu aciditate citrică foarte plăcută și note clementine, nuci, caramel.

Cum spuneam, această varianta de Etiopia Guji este prăjită special pentru filtru, așa că am testat-o mai serios pe Aeropress și V60, dar recunosc că am mai trișat și am folosit-o și pe espressor, unde s-a comportat onorabil :).

Bineînțeles că că înainte am încercat o degustare de tip cupping, folosind metoda braziliană de degustare a cafelei. Eram curios care va fi deiferența față de degustarea aceleiași cafele pentru espresso.

Din notițele pare ca varianta pentru filtru este mai juicy, mai corpolentă și cu o aciditate mai pregnantă.

Mai departe pe Aeropress, am folosit ca rețetă 10g cafea măcinată folosind setarea 25 la râșnița manuală Comandante, la 150g de apă, la 92 grade Celsius, timp de preparare 1 min. jumătate.

Ceașca de cafea rezultată a fost dulce, note de caramel, o aciditate citrică subtilă și plăcută, fructată, catifelată, și ușor corpolentă.

Am trecut apoi pe o altă metodă alternatică de preparare a cafelei – V60-ul. Rețeta am pastrat-o la fel, 10g cafea măcinată folosind setarea 25 la râșnița manuală Comandante, 150g de apă, la 92 grade Celsius, iar din momentul în care am turnat prima dată apa și pnă la final au trccut cam 1:35.

Mi s-a părut foarte interesantă diferența sesizabilă de gust vs. Aeropress. Cafeaua rezultată a fost cumva la fel de dulce, dar mult mai vioaie decât pe Aeropress. Aciditatea citrică mi s-a părut caracteristica principală și este WoW.

Mai puțin corpolentă ceasșca rezultată, per total, dar super fructată.

Etiopia Guji Prajitoria Buimac

Verdictul?

Pentru pasionații de cafea la filtru sau metode alternative, care își doresc o cafea fructată, super dulce, vă recomand să încercați Etiopia Guji de la Buimac, este o cafea excelentă. V60 cu această cafea a rămas în memoria papilelor mele gustative.

Citeste și: Baratza Sette 270 – râșnița cu funcții profesionale, deghizată în haine casnice

Aceasta a fost Etiopia Guji de la Buimac , varianta pentru filtru! Dacă ești interesat să o cumperi, o poți face de AICI.

Eu bat în continuare țara în lung și-n lat în căutarea celor mai bune cafele de specialitate sau de origine, prăjite în România și în lume. Dar dacă ai recomandări pentru alte cafele de specialitate, proaspăt prăjite pe care să le încerc, le aștept cu mare drag.

Dacă ti-a plăcut acest articol, nu uita să dai și share :). Dacă ai întrebări, comentarii, nelămuriri, îmi poți lăsa un comentariu și îți răspund cât pot de repede.

Iar ca să fii la curent cu ultimele noutăți, direct în inbox, abonează-te la newsletter-ul cu dichis de la sfârșitul articolului.

Până data viitoare, cafele aromate își doresc!

Urmărește-mă și pe Facebook, Instagram sau Youtube

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Despre mine

Salut, sunt Liviu și sunt un super pasionat de cafeaua de specialitate. Urmărește-mi aventurile senzoriale în lumea cafelei de specialitate, pe cafeacudichis.ro.

 

Cafea cu dichis este un proiect de suflet, menit să deschidă orizonturile papilelor gustative ale pasionatilor de cafea spre cafeaua de specialitate

URMĂREȘTE CAFEA CU DICHIS ȘI PE:

Calendar articole
April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930