REVIEW: Etiopia Guji – Prăjitoria Buimac

Salutare cafegiu pasionat,

Călătoria mea în lumea cafelei bune, proaspăt prăjite, mă aduce de această dată la prăjitorie micuță, „proaspăt” dechisă în București, Prăjitoria Buimac. Au deschis prăjitorul în Decembrie 2017, iar Cosmin, arizanul din spatele prăjitoriei acordă multă atenție la detalii și pune mult suflet și pasiune în ceea ce face.

De această dată vreau să își vorbesc despre o Etiopia Guji, cafea de origine, proaspăt prăjită de Buimac.

Pe scurt, Etiopia Guji de la Buimac este o cafea 100% arabica, varietalul este heirloom, procesată prin spălare și colectată de la mai multe ferme mici din regiunea Guji din Etiopia.

Etiopia Guji Prajitoria Buimac

Etiopia Guji – Date tehnice

Origine: Etiopia

Regiune: Guji

Ferma: Cooperativă de ferme mici

Altitudine: 1.750 – 2.300 m

Varietate arabica: Heirloom

Procesată: spălată

Profil prăjire: City/Medium

Note dezvoltate: clementine, nuci, caramel, florale

Perioadă recoltată: octombrie 2016 – ianuarie 2017

Corpolență: medie

Acididate: scăzută

Scor SCA: na.

Greutate: 250g

Guji este una dintre zonele din regiunea Sidamo din Etiopia și este numita după un trib al poporului Oromo, fiind printre cele mai bune sub-regiuni producătoare de cafea din țară.

Cafelele din această zonă tind să fie foarte echilibrate și complexe, dezvoltând o paletă largă de note fructate sau florale, completate de o aciditate citrică scăzută, foarte plăcută la gust.

Testare Etiopia Guji – Prăjitoria Buimac

Această Etiopia a fost prăjită medium roast de către Cosmin de la Prăjitoria Buimac, pentru espresso, pentru ai pune în evidență buchetul surprinzător, dar eu, ca de obicei, am vrut să o testez pe o paletă mai largă de metode preparare.

Așa că am început cu o degustare de tip cupping, folosind metoda braziliană de degustare a cafelei, am continuat cu brew pe V60 și bineînțeles ca nu putea lipsi espresso – espresso și cappuccino.

Etiopia Guji Prajitoria BuimacPentru cupping-ul prin metoda Braziliană, am folosit 9.1g de cafea boabe, măcinate grosier, ca pentru french press, am turnat inițial 30g de apă fierbinte la 92 grade Celsius, pentru o preinfuzie (blooming) de 30 sec., iar apoi am turnat diferența până la 102g de apă, după care am lăsat la infuzat până la 4 minute.

La primele două linguri încercate, mi s-a părut ușor amară, dar după alte 2-3 încercări au început să iasă la suprafață și notele dulci și citrice, dar și note de oleaginoase (nuci).

Per total gustul este plăcut, savuros, corpolență medie, plăcută, cu aciditate scăzută.

Folosind formularul de cupping, am ajuns la 22 pct, cu puncte tari: dulceață și note citrice.

Etiopia Guji Prajitoria Buimac

Pentru brew, am folosit un V60. Am încercat mai multe variante cu această ocazie. Prima data am încercat cu 12g de cafea, 180g de apă fierbinte (92 grade) pentru un raport de 1/15 (g cafea/g apă).

Rezultatul? Note accentuate amărui, o cafea foarte intensă ca să-i spun așa. Nu a fost pe placul meu, așa că m-am dus mai mult spre un raport  1/17 pentru că știam că această Etiopia este mult mai complexă de atât.

Am folosit tot 12g de cafea, dar de data asta am folosit 205g de apă fierbinte (92 grade celsius), păstrând restul variabilelor neschimbate. Timpul de extracție a fost de 2:45 min.

Rezultatul a fost mult mai echilibrat, gust citric plăcut, combinat cu caramel pe post-gust.

Ultima probă pentru această Etiopia a fost la espressor.

Pentru espresso, am folosit în mai multe încercări, dar echilibrul pentru mine și espressorul meu Quick Mill QM67, l-am gasit la 18.3g de cafea proaspăt măcinată la setarea 10 de la râșnița Compak E5, 92 grade Celsius, 10 sec. pre-infuzie, un timp total de extracție între 40 de sec. (30 de secunde de curgere), rezultând în fix 38g de cafea în ceașcă, în jur de un raport de 1/2 (cafea în portafiltru vs. cafea în ceașcă).

În espresso gustul este super echilibrat, cu note citrice și caramel, completate de o corpolență medie perfectă. Un adevărat deliciu gustativ!

În cappuccino se potrivește iar foarte bine, pentru că îi este potențată latura dulce, iar dacă nu ești atent, nici nu știi cum îți dispare băutura din ceașcă 🙂

Verdictul?

Etiopia Guji este o cafea proaspăt prăjită excelentă, good value for money, care poate mulțumi atât pe cei mai pretențioși cât și pe cei la început de drum care își doresc o cafea complexă.

Este potrivită atât pentru espresso și metode alternative, dar excelează în mod special în băuturile de tip espresso. Profilul ei de gust o face foarte versatilă, indiferent dacă alegi să adaugi lapte sau nu.

Dacă vrei să încerci această cafea, o poți achiziționa de la prăjitoria Buimac, online pe prajitoria-buimac.ro.

Încă un detaliu ce te-ar putea ajuta, ambalajul cafelei NU este resigilabil. Ceea ce poate fi un inconvenient dacă păstrezi cafeaua în ambalajul original. Dar o soluție simplă de a păstra totuși cafeaua în ambalajul ei, ar fi să folosești un clește alimentar de la IKEA. E ieftin și eficient.

Etiopia Guji Prajitoria Buimac
Citeste și: Cafflano Kompresso: Espressorul espressomanilor în devenire

Aceasta a fost Etiopia Guji de la Păjitoria Buimac! Eu caut în continuare cele mai bune cafele de specialitate sau de origine, prăjite artizanal. Pe măsură ce le găsesc, îți dau de veste, pentru că veștile bune trebuie împărtășite.

Dacă ti-a plăcut acest articol, nu uita să dai și share 🙂. Dacă ai întrebări, comentarii, nelămuriri, îmi poți lăsa un comentariu și îți răspund cât pot de repede.

Ca să fii la curent cu ultimele noutăți, direct în inbox, abonează-te la newsletter-ul cu dichis de la sfârșitul articolului.

Până data viitoare, cafele aromate își doresc!

Urmărește-mă și pe Facebook, Instagram sau Youtube

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Despre mine

Salut, sunt Liviu și sunt un super pasionat de cafeaua de specialitate. Urmărește-mi aventurile senzoriale în lumea cafelei de specialitate, pe cafeacudichis.ro.

 

Cafea cu dichis este un proiect de suflet, menit să deschidă orizonturile papilelor gustative ale pasionatilor de cafea spre cafeaua de specialitate

URMĂREȘTE CAFEA CU DICHIS ȘI PE:

Calendar articole
April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930