Înapoi la origini…de cafea: Brazilia

Salutare cafegiu curios,

Continuăm seria articolelor educative, în care trecem în revistă cele mai importante țări producătoarea de cafea din lume.

Data trecută am vorbit despre cafele fructate și florale ale Etiopiei, astăzi vorbim despre țara cu cea mai mare producție de cafea din lume, Brazilia.

Cafea Brazilia

Istoria cafelei în Brazilia

Astăzi Brazilia este cel mai mare producător de cafea din lume, dar nu a fost întotdeauna așa. Cafeaua a fost introdusă în Brazilia abia în 1727, de către Francisco de Mello Palheta din Guineea Franceza, într-un moment în care trestia de zahăr era cel mai mare contributor la economia Braziliană.

După accelerarea producție de trestie de zahăr din zona Caraibilor, Brazilia nu a mai putut concura cu nivelul foarte scăzut de preț, așa că s-a reorintat către cafea, iar în 1820 devenea cel mai exportat bun al țării.

Apoi, odată cu creșterea exacerbată a cererii de cafea din State Unite și Europa, Brazilia devine cel mai mare producător de cafea din lume în 1840, poziție pe care nu mai părăsește până astăzi, în ciuda câtorva perioade grele din punct de vedere economic, odată cu abolirea sclaviei în anul 1888 și Marea Recesiune care a lovit S.U.A și Europa în 1929.

În anii 20, Brazilia producea 80% din cafeaua cultivată în lume.

Pe parcusul istoriei, Brazilia a atins o cotă de piața remarcabilă în anii ’20, când deținea 80% din toată producția globală, pentru ca în ziua de azi să rămână doar cu 30-25% și să fie recunoscută ca o țară producătoare de cafea comercială, mare parte folosită în blenduri cu alte cafele.

Fiind un producător atât de mare, o bună parte din procesul de producție este mecanizat, aceștia recoltând mai întâi cafeaua, după care o sortează.

Spre deosebire de multe alte țări, unde procesul de sortare se întâmplă în timpul recoltării, culegătorii alegând doar boabele de cafea coapte.

Dar cafeaua de specialitate crește ușor, ușor și aici, iar Brazilia începe să devină un jucător important în această industrie, mai ales prin intermediul fermelor mici care își permit să acorde mai multă atenție recoltării, procesării și sortării celor mai bune boabe de cafea.

Varietățile de cafea cel mai des întâlnite în Brazilia sunt: Bourbon, Typica, Cattura și Mundo Novo.

Un alt fapt interesant este că Brazilia consumă aproximativ jumătate din producție de cafea.

Cafea Brazilia

Cele mai cunoscute zone producătoare de cafea din Brazilia

Cele mai importante regiuni producătoare de cafea din Brazilia sunt Minas GeraisBahia, Sao Paulo, Espirito Santo, Parana, Rondonia și Rio de Janeiro.

În statul Minas Gerais crește peste jumătate din cafeaua din Brazilia,  și cuprinde foarte multe alte subregiuni cu o biodiversitate foarte mare.

Cele mai importante din subregiunile Minas Gerais sunt Cerrado Mineiro, care este recunoscută pentru cafea de înaltă calitate, cu aciditate delicată citrică și post-gust persistent.

În Sul de Minas cafeaua este recunoscută pentru corpul său rotund, în timp ce în Matas de Minas găsim o regiune umedă cu ferme mici și cafea de specialitate.

La sud de Minas Gerais se află Espírito Santo, al doilea stat al cafelei Braziliene, unde 80% din producție este Robusta. Aici găsim și culturi de Arabica caracterizate prin aciditatea și aromele complexe, produse în sudul regiunii, la peste 1200m.

La granița acestor două state, se află regiunea Caparaó, o zonă marcată de altitudini și de cafea dulce, de fructe.

São Paulo are regiunile producătoare de cafea, precum Alta Mogiana, ce produc cafele cu corp cremos și note de caramel. În Bahia, în nord-estul Braziliei, tehnologia și irigarea sporesc productivitatea într-o origine relativ nouă.

Aici cafeaua este dulce, cu niveluri scăzute de aciditate, dar cu un corp bun.

Cu toate acestea, cafeaua de specialitate în Brazilia, reprezintă undeva la 1-2% din total cafea produsă, mare parte datorită costurilor foarte mari cu forța de muncă, care lucrează în perioada recoltei.

cafea brazilia
Sursă: Five Sense Coffee

Tradiția băutului cafelei în Brazilia, sau „Cafezinho”

Spre deosebire de Italia sau America, nu auzim foarte multe despre cum se consumă cafea în Brazilia, în ciuda influenței lor enorme asupra industriei, așa că hai să aruncăm o privire la cum servesc cafeaua brazilienii.

În multe țări, cafeaua este foarte importantă din punct de vedere social, deschide conversații și aduce lumea la aceeași masă. În Brazilia însă, se bea cu orice ocazie, foarte des, de la trezire și până la culcare, atât de mult încât cuvântul cafezinho, care înseamnă “cafea mică”, este aproape folosit ca o expresie de bun venit.

cafezinho
Sursă: notesonslowtravel.com

Cafezinho este cel mai comun mod de servire al cafelei în Brazilia. Și este diferit de orice alt mod de preparare din lume. Mai întâi fierb apa, adaugă cafeaua, amestecă destul de mult timp, după care adaugă foarte mult zahăr și o servesc în ceșcuțe mici la temperaturi foarteee mari.

Cafezinho nu este Espresso. Chiar dacă ambele sunt cafele mici, sunt preparate in mod diferit. Dacă dorești un espresso, trebuie să ceri unul.

La fel ca italienii, brazilienii nu fac nici ei variantăți de cafea. Cafeaua în Brazilia este simplă și necomplicată.

Dacă totuși preferi cafea cu lapte, trebuie să comanzi “média” sau “café com leite”. Cele mai multe cafenele și restaurante vor servi și cappuccino, însă în unele locuri din orașele mari, se adaugă și ciocolată, astfel încât poți găsi o mică surpriză dulce.

Cafea Brazilia
Citeste și: Cum să îți alegi un espressor pentru acasă – Entry level

Îți place cafeaua din Brazilia? Fă un bine, cu un share 🙂. Dacă ai întrebări, comentarii, nelămuriri, îmi poți lăsa un comentariu și îți răspund cât pot de repede.

De asemenea, ca să fii la curent cu ultimele noutăți, direct în inbox, abonează-te la newsletter-ul cu dichis de la sfârșitul articolului.

Până data viitoare, cafele aromate își doresc!

Urmărește-mă și pe FacebookInstagram sau Youtube
Surse articol: Coffee Obsession, perfectdailygring.com, cafeimports.com, coffeeresearch.org, fivesensescoffee.com, coffeetastingclub.com, notesonslowtravel.com
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Despre mine

Salut, sunt Liviu și sunt un super pasionat de cafeaua de specialitate. Urmărește-mi aventurile senzoriale în lumea cafelei de specialitate, pe cafeacudichis.ro.

 

Cafea cu dichis este un proiect de suflet, menit să deschidă orizonturile papilelor gustative ale pasionatilor de cafea spre cafeaua de specialitate

URMĂREȘTE CAFEA CU DICHIS ȘI PE:

Calendar articole
April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930