Cum să îți alegi un espressor pentru acasă – Coffee Maniac

Salutare cafegiu curios,

Am trecut până acum, în această serie de articole, de la motivația achiziționării unui espressor, la care sunt opțiunile pentru nivelul Entry Level și Intermediar.

Am ajuns acum la ultimul nivel de espressoman acasă, și anume Coffee Maniac, fără să luăm în calcul espressoarele stric comerciale, dedicate cafenelelor cu trafic ridicat.

Printre opțiunile pe care o să le găsești în acest articol, sunt și espressoare comerciale care pot fi folosite fără probleme în cafenele, dar care se pretează mai mult acelor cafenele cu spațiu limitat.

Și în acest articol, Razvan Burlacu de la Taste Crafters – distribuitor autorizat Dalla Corte în România, expert pe partea de aparate espresso, ne-a împărtășit din experința lui tehnică, totul pentru ca tu să știi exact ce să cauți și ce ți se potrivește.

Acest articol este dedicat exclusiv nivelului Coffee Maniac. Pentru restul recomandărilor, urmărește și celelalte articole din serie.

Coffee Maniac

Ce funcții cauți: Profilarea extracției, pompă volumetrică, lever

Interval buget: 12.000 – 35.000 lei

Acum, de ce și-ar cumpăra cineva espressor de cafenea pentru acasă?

Simplu, fie ești super-mega pasionat și îți dorești acasă același nivel calitativ al cafelei precum într-o cafenea, doar că trebuie luat în calcul că aparatul nu va avea același rulaj acasă precum în cafenea, iar deja e nevoie și de o râșnită pe măsură, sau poate îți dorești să deschizi o cafenea și vrei să te joci cu aparatura înainte, sau lucrezi deja într-o cafenea și îți dorești același standard al cafelei și acasă.

Indiferent de motiv, în această categorie găsești aparate de clasă, cu un control foarte precis al parametrilor de debit și presiune în pompă, sau altele în care profilarea se face manual, depinzând total de aportul utilizatorului, cum sunt cele cu lever.

Ce opțiuni ai?

Espressoare cu Lever

Espresoarele lever sunt o categorie fascinantă, iar posesorii lor sunt foarte pasionați. Răzvan Burlacu - Taste Crafters

Extracțiile se fac total manual și în funcție de modul în care utilizatorul acționează levierul, timpul și poziția în care îl ține, se exercită un debit și o presiune variabilă asupra cafelei, fără a avea totuși o informare precisă cu ceea ce se întâmplă.

Este un mod artizanal de preparare al cafelei, care aduce mari satisfacții utilizatorului, însă nu neapărat o mare constanță în extracții.

Ca și regim termic, lever-ul se aseamănă cu heat exchange-ul, oarecum imprecis ca și stabilitate termică însă compensează foarte mult, pentru că face o profilare a presiunii: face o preinfuzie, apoi crește presiunea peste 9 bari, pentru ca pe final să o scadă gradual între 6-3 bari, reușind niște extracții mult mai consistente, datorită preinfuzării mai corecte a pucului.

Un entry level de calitate pentru home use, cu grup comercial este Quick Mill Rapida, cu un boiler de 1.8 litri, de cupru, cu PID. Varianta semiprofesională, sau chiar profesională cu boiler mult mai mare ar fi Profitec 800, cu 3.5 litri boiler și PID.

Quick Mill Rapidaquick mill rapida

Link produs: http://bit.ly/2mXeHsv

Design foarte bun, are boiler de 1.8 litri, dublă alimentare, grup profesional lever comercial, baghete anti-ardere pentru abur și apă, PID reglaj temperatură boiler, componente interne de nivel comercial. Foarte stabil termic pentru uz casnic sau usor comercial

Profitec Pro 800

Link produs: http://bit.ly/2mUsyzL

Boiler de 3.5 litri și PID

Bezzera STREGAbezzera strega

Link produs: http://bit.ly/2zvNdzZ

Design bun, boiler 2 l, rezervor 4 litri, dublă alimentare cu apă.

Nu are grup profesional traditional de lever, având în interior aluminiu și nu alamă. Se reflectă și în greutatea totală, destul de ușoară pentru un lever.

Nu are PID pentru controlarea temperaturii în boiler. Are insa un sistem diferit de abordare al functionarii in extractie, cu avantaje si dezavantaje, care necesita o implicare in cunoasterea aparatului.

Espressoare cu profilare

Espresoarele cu profilare de presiune sau debit trebuie sa fie espressoare în primul rând stabile termic, deci cu grup saturat. Răzvan Burlacu - Taste Crafters

Dalla Corte MINA

Link produs: http://bit.ly/2A6DA7N

MINA are 2 boilere independente, cel de cafea are 500 ml și cel de abur 3 litri. Toate piesele din interior sunt de grad comercial, fiind un aparat care se folosește în mod regulat în cafenele cu flux mare de clienți.

Grup saturat : boilerul de cafea este integrat în grup, așa că nu se pierde din temperatură în timpul extracției, ajutând foarte mult la repetabilitatea în gust a espresso-urilor.

Vine cu aplicatie de smartphone/tabletă proprie, care se instalează pe orice device cu iOS sau Android. Pe lângă stabilitatea termică aproape perfectă, temperatura de extracție se poate regla cu o precizie de 0.1 grade.dalla corte mina

Se poate regla debitul de apa din timpul extracției, controlând preinfuzia și profilând diferite gusturi din aceeași cafea. Profilele se pot salva și se pot folosi ulterior, pentru aceeași origine/blend sau se pot shareui cu alți utilizatori de MINA.

Profilarea de debit se face printr-un regulator digital de debit, patentat de Dalla Corte și controlat exclusiv din aplicația telefonului. Acesta ajută la extracția celor mai dificile cafele, mai ales cele prăjite mai light, de specialitate, putând cu ușurință să extragă cu claritate aromele complexe.

Un feature interesant la MINA, este că fețele laterale pot fi personalizate, existând peste 9 variate diferite de design, de la lemn masiv până la sticla transparentă.

La Marzocco GS3la marzocco gs3

Link produs: http://bit.ly/2A0bmyd

În timp ce GS3 folosește o padelă manuală care deschide și închide treptat debitul de apă către pucul de cafea, MINA poate face acest lucru atât manual, cât și complet automat, folosind aplicația proprie în care se definesc și se salvează profile de extracție ale cafelei, cu parametrii diferiți de debit și temperatura.

Avantajul GS3 este că vine și în varianta cu rezervor de apă în timp ce MINA trebuie ori racordată la rețeaua de apă, ori folosite rezervoare externe.

Aceasta a fost seria „Cum să îți alegi un espressor pentru acasă”, urmărește și restul articolelor din serie pentru Entry Level și Intermediar.

Până data viitoare, cafele aromate își doresc!

Citeste și: Cum să îți alegi un espressor pentru acasă

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-mă cu un share 🙂. Dacă ai întrebări, comentarii, nelămuriri, îmi poți lăsa un comentariu și îți răspund cât pot de repede.

Urmărește-mă și pe FacebookInstagram sau Youtube
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Despre mine

Salut, sunt Liviu și sunt un super pasionat de cafeaua de specialitate. Urmărește-mi aventurile senzoriale în lumea cafelei de specialitate, pe cafeacudichis.ro.

 

Cafea cu dichis este un proiect de suflet, menit să deschidă orizonturile papilelor gustative ale pasionatilor de cafea spre cafeaua de specialitate

URMĂREȘTE CAFEA CU DICHIS ȘI PE:

Calendar articole
March 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031