La o cafea cu Sebastian Farcaș, multiplu campion național la latte art

Salutare cafegiu inspirat,

De această dată, din seria interviurilor dichisite, îl avem ca oaspete pe Sebastian Farcaș.

Ardelean cu inimă mare, multă pasiune și răbdare, Sebi a câștigat campionatul național de latte art trei ani consecutivi, între 2015-2017, și este cotat printre cei mai buni bariști din țară.

Ce este latte art-ul? Acele desene foarte frumoase pe care le găsești în băuturile de cafea cu lapte, din coffee shop-uri.

Sebastian Farcas
Photo credits: Sebastian Farcas

Atunci când nu exerseză pentru competiții, Sebi învață pasionați și profesioniști arta preparării cafelei, prin cursurile certificate SCA de la Barista School.

Cum a ajuns de la a vărsa prima cafea, la a desena opere de artă în cafea, află în acest interviu.

Cafea cu Dichis: Salut Sebi! Prezintă-te te rog pe scurt pentru cititorii cafeacudichis.ro și spune-ne cum a început povestea ta în lumea cafelei.

Sunt un tip onest și calm, probabil pentru că m-am născut în Ardeal, am foarte multă răbdare și mă consider un tip foarte norocos să fac ceea ce fac. Sebastian Farcaș

Ce pot să spun despre mine, m-am născut într-un oraș mic, Sfântu Gheorghe, jud. Covasna, am locuit acolo 19 ani după care am ajuns în București.

Nu a fost planul meu să lucrez în domeniul hospitălitații, deși terminasem o școală de profil, am început de ’’jos’’ – am lucrat ca piccolo (ajutor de ospatar), ospătar, barman, manager de cafenea și acum sunt trainer autorizat SCA la Barista School.

Sunt un tip onest și calm, probabil pentru că m-am născut în Ardeal, am foarte multă răbdare și mă consider un tip foarte norocos să fac ceea ce fac. Un lucru foarte important care la mine a funcționat foarte bine, a fost să îmi setez un obiectiv și pas cu pas să ating acest obiectiv.

Sebastian Farcas
Photo credits: Sebastian Farcas
Cafea cu Dichis: Când ai băut pentru prima dată cafea și cum ai descrie acum, privind înapoi, experiența?

Când eram mic, mama își făcea mereu cafea la ibric, când nu era atentă îmi puneam un pic într-o cescuță și mă prefăceam că sunt un om mare.

Vina este tot a ei pentru că, atunci cand își mai prepara un ness frecat cu zahar în bucătărie, îmi mai dădea din când în când un pic din crema respectivă.

Cafea cu Dichis: Când ai realizat că s-ar putea să îți placă să lucrezi în cafea și ce ai făcut pentru a realiza acest vis?

Nu cred că există cineva care să știe cu siguranța ce își dorește cu adevarat să facă în viață, ce meserie să aleagă.

Nici eu nu am știut, dar toate deciziile mele bune sau mai puțin bune m-au adus până în acest punct. Nu a fost ca un foc, ci mai degrabă ca o scanteie care a produs acest foc și m-a făcut să perseverez în ceea ce fac.

Dupa ani de zile în care am băut cafea fară să îmi pese de ceea ce beau, am încercat o cafea la Chemex, era atât de dulce, încat cumva am știut că trebuie să învăț să prepar cafea.

În viață trebuie să existe un echilibru, am renunțat la partea financiară în detrimentul educației, au fost momente în care mâncam o data pe zi și dormeam pe pardoseală pe o plapumă.

Am fost autodidact, am căutat informație și am pus-o în practică, am analizat și am încercat să dau mai departe.

 

Cafea cu Dichis: Pe parcursul realizării visului tău, a existat o persoană, o cafenea sau prăjitorie care te-au inspirat să pornești pe acest drum?

Inspirația cred că vine de la oameni.

Au fost oameni pe care i-am avut ca modele, dar pe măsură ce a trecut timpul am realizat că se ascund după diverse măști și atunci am hotărât că trebuie să îmi setez un obiectiv, pe care să îl ating și să am propriul meu drum, care firește să nu fie umbrit de visele și dorințele altor persoane.

Primul lucru pe care l-am făcut în acest domeniu a fost o cafea, pe care am și vărsat-o când am așezat-o pe masă. Sebastian Farcaș

Omul are o foarte mare putere și anume că se poate automodela, așadar trebuie să te construiești singur, în așa manieră încât să iei lucrurile bune de la alți oameni: ambiția, perseverența, dedicația, bunul simț, modestia, onestitatea, curajul și așa mai departe, devenind propriul tău model și model pentru ceilalți.

Cafea cu Dichis: Spune-ne un lucru amuzant care ti s-a întâmplat la primul job în cafenea.

Primul lucru pe care l-am făcut în acest domeniu a fost o cafea, pe care am și vărsat-o când am așezat-o pe masă.

Clientul s-a uitat zâmbind la mine și mi-a zis: „stai liniștit, toți am avut un început”. Primul coffeeshop din România se numește Coftale, iar eu am făcut parte din echipa de debut.

Cafea cu Dichis: Sebi, ai străbătut un drum lung de la a vărsa prima cafea, la „arta” pe care o desenezi acum în ceașcă. Unde ai văzut pentru prima data o cafea cu latte art și cum a început pasiunea ta pentru desenul în cafea?

De văzut, am văzut chiar când am intrat în acest domeniu, dar nu a fost ceva spectaculos pentru mineșsi, la un moment dat, am aflat cum se numește – latte art – iar de acolo a plecat toată nebunia.

 

Cafea cu Dichis: Cât de lung e drumul de la pasionat de latte art, la campion național la latte art?

Drumul poate fi mai lung sau mai scurt, în funcție de posibilitățile materiale, disponibilitatea personală, sacrificiu și dorință. Nu există o certitudine că vei reuși sau nu, e ca un joc de noroc în care trebuie să mizezi tot.

Cafea cu Dichis: Dar de la campion național la campion mondial. În sport, de obicei, diferența se face în mare parte prin calitatea bazelor sportive, antrenorilor etc. La competiții de barista care sunt factorii care fac diferența între campion național și campion mondial. Contează naționalitatea în această ecuație?

Câștigarea unei competiții poate să depindă de o zi bună sau mai puțin bună pentru tine. Sebastian Farcaș

Da, în aceasta meserie ai nevoie de echipamente bune, de materie primă bună, de oameni care să te ajute să depășești obstacolele, dar nu cred că naționalitatea poate să fie o piedică în a-ți îndeplini orice vis.

Probabil nu avem la multe resurse, dar asta nu ne-a împiedicat niciodata să mergem mai departe. Câștigarea unei competiții poate să depindă de o zi bună sau mai puțin bună pentru tine.

Sebastian Farcas
Photo credits: Sebastian Farcas
Cafea cu Dichis: Ce iti place cel mai mult la meseria ta?

Faptul că reusesc să învăt alți oameni să facă ceea ce face eu, să aprind o dorința mai mare în ei pentru dezvoltarea lor personală; faptul ca am posibilitatea să interacționez și să socializez zi de zi cu oameni necunoscuți și cu prieteni. Meseria mea este una într-o continuă mișcare și tocmai acest lucru o face să nu devină o rutina.

Cafea cu Dichis: Dacă ar fi să te caracterizezi ca persoană din perspectiva unei cafele, care ar fi și de ce?

Fiind ardelean, cred că am energia unui Espresso, calmitatea unui V60 și răbdarea unui ColdBrew.

Cafea cu Dichis: Sebi, mulțumim pentru timpul acordat și mult succes în continuare!

Dragă pasionatule de cafea bună, aceasta a fost povestea lui Sebastian Farcaș, campionul național la latte art din 2015, 2016 și 2017.

Urmărește în continuare cafeacudichis.ro, pentru alte discuții interesante cu oameni din industria cafelei de specialitate din România.

Ca să fii la curent cu ultimele noutăți, direct în inbox, abonează-te la newsletter-ul cu dichis de la sfârșitul articolului.

Citeste și: La o cafea cu Mihai Sumedre de la YUME Coffee Roasters

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-mă cu un share . Dacă ai întrebări, comentarii, nelămuriri, îmi poți lăsa un comentariu și îți răspund cât pot de repede.

Urmărește-mă și pe FacebookInstagram sau Youtube

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Despre mine

Salut, sunt Liviu și sunt un super pasionat de cafeaua de specialitate. Urmărește-mi aventurile senzoriale în lumea cafelei de specialitate, pe cafeacudichis.ro.

 

Cafea cu dichis este un proiect de suflet, menit să deschidă orizonturile papilelor gustative ale pasionatilor de cafea spre cafeaua de specialitate

URMĂREȘTE CAFEA CU DICHIS ȘI PE:

Calendar articole
April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930