La o cafea cu Mihai Sumedre de la YUME Coffee Roasters

Salutare cafegiu inspirat,

Săptămâna aceasta, tot din seria interviurilor dichisite, aroma cafelei de specialitate ne aduce în Ardeal, tocmai la Cluj unde găsim una din prăjitoriile recunoscute de cafea de specialitate din țară, YUME Coffee Roasters, unde am avut ocazia să vorbesc cu Mihai Sumedre, unul din oamenii din spatele prăjitoriei YUME și a coffee shop-ului din Cluj.

Care este povestea YUME, și cum a ajuns să ia naștere și să devină un punct de reper pentru cafeaua de specialitate din România, poți să citești în rândurile ce urmează.

Pe YUME Coffee Roasters îi poți găsi și în Coffee City Guides-ul din Cluj.

yume coffee roasters
Cafea cu Dichis: Salut Mihai, trebuie să îți spun că așteptam de mult un interviu cu voi, să vă felicit în primul rând pentru treaba grozavă pe care o faceți cu prăjitoria și contribuția la popularizarea cafelei de specialitate în România. Prezintă-te te rog pe scurt pentru cititorii cafeacudichis.ro și spune-ne cum a început povestea YUME Coffee Roasters.

Sunt Mihai, am 39 de ani și am pornit YUME Coffee Roasters acum 4 ani, împreună cu colegul meu Răzvan.Voi vorbi acum și în numele lui, deoarece YUME este proiectul de suflet al amândurora. Ne cunoaștem de mulți ani, împărtășim mai multe pasiuni, dar cea care ne-a apropiat cu adevărat a fost gastronomia.

Cafeaua bună a fost la un pas și de aici s-a născut YUME. Am urmat amândoi cursuri la London School of Coffee (www.londonschoolofcoffee.com), examene și certifcări la SCAE Europe (pe atunci SCAE UK) și apoi, pas cu pas, construirea prăjitoriei.

Planul a fost ca de la bun început să aprofundăm bine partea teoretică, apoi practică, să optăm pentru cele mai bune echipamente ce le puteam găsi la acea oră, să nu facem compromisuri. Privim totul ca pe un maraton, mai degrabă decât un sprint.

yume coffee roasters
Mihai
yume coffee roasters
Razvan
Cafea cu Dichis: Când ai băut pentru prima dată cafea și de ce?

Nu-mi amintesc exact primul contact cu cafeaua, dar îi rețin parfumul încă din copilărie.

Ceva mai târziu, undeva pe la 15 – 16 ani, țin minte primul espresso, făcut la un espressor automat de casă, cu cafea Illy, proaspăt măcinată, băut la prieteni într-o vacanță în Austria.

Intens, scurt și cremos, după adevăratul stil italian. L-am ținut ca referință mulți ani.

yume coffee roasters
Cafea cu Dichis: Cum a început drumul tău în lumea cafelei și care a fost factorul determinant în luarea acestei decizii?

Totul a pornit de la gastronomie. Dacă-ți place mâncarea bună, ajungi în mod firesc și la întrebarea: ce înseamnă o cafea bună? Curiozitatea te îndeamnă să studiezi și, ca în orice domeniu, odată ce zgârii suprafața, descoperi alte dimensiuni. Iar dacă îți place ce găsești, continui. Noi nu ne-am mai oprit…

Cafea cu Dichis: Există vreo persoană sau alt business care v-a inspirat să faceți ceea ce faceți acum?

Prin 2013, înainte de a pune bazele YUME, auzisem de o firmă din Statele Unite ale Americii – TONX Coffee. O microprăjitorie, recent înființată de Tony “Tonx” Konecny, promitea să-ți trimită acasă, pe bază de abonament, tot la două săptămâni câte o pungă de cafea de specialitate, proaspăt prăjită. Ne-am zis: Asta e! Asta trebuie să facem și noi în România!

Să aducem pe masa iubitorilor de cafea, boabe de cafea atent alese și prăjite. Cafeaua de la Tonx nu am mai apucat s-o gustăm, căci între timp au fost preluați de către altă prăjitorie, deja bine stabilită în domeniu: Blue Bottle Coffee.

Cafea cu Dichis: Câte cafele bei pe zi, din perspectiva unui profesionist în branșă?

Aș bea toată ziua cafele, dar încerc să mă limitez la 4-5 espresso-uri. Hai, poate 6!

yume coffee roasters
Cafea cu Dichis: Și totuși, de ce ai ales cafeaua de specialitate?

Cafeaua de specialitate este vârful piramidei calității în cafea. Suntem realmente obsedați de calitate și nu a putut fi vorba de nimic mai prejos. În plus, cafeaua de specialitate îți ofera posibilitatea să descoperi tot timpul ceva nou, ca și o călătorie ce nu are destinație finală.

Cafea cu Dichis: Care este visul tău pentru Yume, ce vrei să faci mai departe?

Visul este chiar YUME, ca să folosesc un joc de cuvinte… Mergând mai departe, ne propunem să facem eforturi de a educa consumatorii, de a le da ocazia să guste ceea ce este, în viziunea noastră, o cafea bună. Totodată continuăm goana după loturi de cafele verzi cât mai spectaculoase și încercăm să le prăjim cât mai aproape de potențialul lor.

E un soi de competiție fără final.

yume coffee roasters
Cafea cu Dichis: Ce aparat folosiți pentru prajirea cafelei voastre?

Prăjim pe un prăjitor Giesen W6A, prăjitorul oficial al World Coffee Roasting Championship, cu capacitate maximă de 6 kilograme de cafea verde per șarjă. În ultima vreme însă, a devenit cam neîncăpător și ne gândim deja la următorul, foarte probabil tot un Giesen.

Cafea cu Dichis: Care sunt criteriile după care vă ghidați atunci când alegeți cafeaua de specialitate pe care o prăjiți și includeți în portofoliul YUME?

Degustări, degustări și iarăși degustări. Solicităm mereu mostre de la diverși furnizori și suntem tot timpul la vânătoare de loturi spectaculoase de cafea. O altă provocare este să să avem tot timpul o gamă variată de cafele, pentru a acoperi cât mai multe dintre gusturile publicului nostru.

yume coffee roasters
Cafea cu Dichis: Căutați să folosiți un profil de prăjire special? Și ce vreți să evidențiați în cafelele voastre, prin prăjire?

Nici o cafea nu se prăjește la fel. Facem măsurători, dezvoltăm profiluri specifice fiecărei cafele, ținând cont de originea, metoda de procesare, densitatea și umiditatea acesteia. Nu în ultimul rând urmărim expresia pe care vrem să o transmită băutorului, care pe de o parte ține de punctul de echlibru al cafelei, dar și de viziunea noastră transpusă în prăjire.

yume coffee roasters
Cafea cu Dichis: Ce metodă de preparare ai recomanda din punctul tău de vedere unui entuziast al cafelei, pentru prepararea cafelei acasă și de ce?

Acasă aș merge pe o preparare prin metode alternative cum ar fi un filtru manual, gen Kalita Wave sau Chemex. Motivul este simplitatea preparării, costurile reduse ale echipamentelor și rafinamentul cafelei obținute în ceașcă. Aș alege o cafea cu procesare spălată, de origine africană, pentru claritatea aromelor.

Cafea cu Dichis: Ce recomanzi cititoriilor cafeacudichis.ro, pasionați de cafea, care să-i ajute să obțină maximum din cafeaua lor de specialitate acasă?

Să experimenteze, schimbând câte un singur parametru odată, să guste rezultatul și să o ia de la capăt. Cu timpul, reușești să înțelegi care este relația dintre aceștia și cafea și cum îi afectează gustul în preparare.

Cafea cu Dichis: Mihai mulțumim pentru interviu și mult succes în continuare. Abia aștept să aud noutăți de la voi!

Aceasta este povestea prăjitoriei de cafea de specialitate YUME din Cluj. Îi poți găsi și în secțiunea Coffee City Guides, Cluj.

Urmează și alte discuții interesante cu oameni din industria cafelei de specialitate din România, așa că urmărește-mă în continuare.

Citeste și: La o cafea cu Mister Nomad Coffee

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-mă cu un share. Dacă ai întrebări, comentarii, nelămuriri, îmi poți lăsa un comentariu și îți răspund cât pot de repede.

Ca să fii la curent cu ultimele noutăți, direct în inbox, abonează-te la newsletter-ul cu dichis de la sfârșitul articolului.

Urmărește-mă și pe FacebookInstagram sau Youtube

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Despre mine

Salut, sunt Liviu și sunt un super pasionat de cafeaua de specialitate. Urmărește-mi aventurile senzoriale în lumea cafelei de specialitate, pe cafeacudichis.ro.

 

Cafea cu dichis este un proiect de suflet, menit să deschidă orizonturile papilelor gustative ale pasionatilor de cafea spre cafeaua de specialitate

URMĂREȘTE CAFEA CU DICHIS ȘI PE:

Calendar articole
March 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031