Metode alternative de preparare a cafelei: French Press

Salutare cafegiu curios,

Sunt multe metode prin care care îți poți prepara singur cafea de specialitate acasă, am enumerat aici cateva din cele mai populare. Dar care este diferența între ele, și care este mai potrivită pentru gustul și nevoiele tale?

O să încercăm să vedem împreună avantajele și dezavantajele fiecarei metode.

French press-ul, sau cafetiera cum i se spune, este o invenție care se crede că a pornit din Franța sub o formă rudimentară, dar care a fost patentată, culmea, de un italian, Atilo Calimani, în 1929.

Are diverse nume în jurul lumii, în Italia este cunoscut drept „caffettiera a stantuffo”. În Australia, New Zealand și Africa de Sud este cunoscut drept cafetiera cu pistonîn Franța i se spune „cafetière à piston” iar in Statele Unite este numităFrench press”.

Ce este clar, este că este că French Press-ul este una din cele mai ușoare și ieftine metode de preparare a cafelei, după ibric. Pentru că este o metodă de preparare prin imersie, nu ai nevoie de filtre speciale, nu are componente multiple cum este cazul V60-ului și este gata oricând să îți prepare cafeaua.

Tot ce ai nevoie este, musai cafea de specialitate proaspăt prăjită (de preferat boabe), o râșnită, apă fierbinte și un cântar digital.

Desigur, dacă o să cauți presa franceză pentru cumpărare, o să vezi că vine în mai multe forme (de la 150 ml la 1.2L ) și o plajă mai largă de prețuri, în funcție de materialul din care este făcută (plastic, sticlă, metal).

Indiferent ce dimeniune alegi pentru French Press-ul tău, recomandarea este să nu alegi varinta din plastic, pentru că în timp plasticul încălzit va influența gustul cafelei tale. Chiar dacă asta înseamnă un preț un pic mai mare.

Ce ai nevoie

  • French press – evident 🙂
  • Cafea măcinată grosier
  • Cântar digital – să știi cantitățile exacte ale rețetei
  • Apă fierbinte

Rețeta

Ca regulă generală pentru rețetă, indiferent de capacitatea French Press-ului tău, poți folosi 7g de cafea măcinată la 100ml de apă. Eu imi prepar cam 400 ml de cafea (pentru 2 cești) și folosesc 28g de cafea.

Pentru măcinarea cafelei trebuie să folosești o măcinătură grosieră. Și aici poți să ai în minte următoarele grade de măcinare | Ibric – foarte fin, Espresso – fin, Aeropress – mediu fin, V60. Chemex – mediu grosier, French Press – grosier.

Temperatura apei să fie în jur de 90° C , însă te poți juca aici de la 85° C la 95° C, în funcție de cât vrei să extragi din cafea.

Timpul total de preparare pentru această rețetă este în jur de 4:30 minute.

Pașii de preparare

  1. Încălzește presa, turnând în ea apă fierbinte, după care aruncă apa în chiuvetă.
  2. Pune presa pe cântar și ia tara
  3. Adaugă cafeaua în carafă și ia din nou tara cântarului.
  4. Toarnă ușor în carafă 400g apă cu temperatura potrivită.
  5. Amestecă cafeaua o dată sau de două ori cu o lingura de inox.
  6. Lasă 4 minute la infuzat după care mai amestecă o dată cafeaua la suprafată, cu grijă.
  7. Îndepărtează spuma și particulele plutitoare cu ajutorul unei linguri.
  8. Pune filtrul deasupra presei și împinge ușor în jos. Daca opune prea multă rezistență, probabil ai pus prea multă cafea sau ai măcinat cafeaua prea fin.
  9. După ce ai presat cafeaua, mai lasă 30 sec. – 1 min. cafeaua să se odihnească, după care toarnă lent tot conținutul în cești preîncălzite.
  10. Așteaptă să scadă un pic temperatura cafelei și savurează

Pentru această metoda de preparare, cantitățile, timpii și temperaturile indicate sunt orientative, nu absolute, și reflectă gusturile personale. Te încurajez să experimentezi cât mai mult modificând câte un parametru odată, vei putea înțelege mai ușor cum să ajungi la rezultatul pe care ți-l dorești.

Avantaje French Press
  • se curăță ușor
  • nu necesită mult timp pentru preparare
  • nu are nevoie de filtre sau componente secundare
  • se poate folosi și pentru Cold Brew
  • se poate prepara și spumă de lapte cu ajutorul ei
Dezavantaje French Press
  • necesită mai mult efort și cunoștințe decât prepararea la un filtru automat
  • băutura rezultată mai conține particule de cafea
Citeste și: Kit-ul tău de home barista, sau cum să îți prepari cafea proaspăt prăjită acasă

Să ai o zi inspirată!

Urmărește-mă și pe Facebook, Instagram sau Youtube

3 Comments
  1. Buna 🙂. O cafegie curioasa doreste sa afle de la ce producător ai achizitionat French Pressul. Mulțumesc mult!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Despre mine

Salut, sunt Liviu și sunt un super pasionat de cafeaua de specialitate. Urmărește-mi aventurile senzoriale în lumea cafelei de specialitate, pe cafeacudichis.ro.

 

Cafea cu dichis este un proiect de suflet, menit să deschidă orizonturile papilelor gustative ale pasionatilor de cafea spre cafeaua de specialitate

URMĂREȘTE CAFEA CU DICHIS ȘI PE:

Calendar articole
April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930