Kit-ul tău de home barista, sau cum să îți prepari cafea proaspăt prăjită acasă

Salutare cafegiu curios,

Ți-ar plăcea să îți faci acasă o cafea de specialitate proaspăt prăjită, dar ți se pare că dureză mult, e greu, se face mizerie sau crezi că nu ai „ustensilele” necesare?

Dacă un espressor manual ți se pare o investiție prea mare, vestea bună este că sunt metode alternative de preparare a cafelei (V60, Aeropress, Chemex, French Press, chiar și clasicul ibric etc), foarte putin costisitoare, cu ajutorul cărora îți poti face o cafea bună acasă.

Astăzi avem un nou articol din seria Coffeepedia, în care o să îți prezint câțiva pași simpli pentru a face din tine un home barista, și pentru ați face o cafea bună la tine acasă, rapid și fără mizerie.

Cumpără cafea bună proaspăt prăjită

Mai toate cafenele de specialitate au de vânzare și cafea proaspăt prajită boabe, pe care fie o iei ca atare, fie ți-o pot macina pentru metoda de preparare potrivită.

Vezi in Coffee City guides cafenelele de specialitate din orașul tău, de unde îți poți cumpăra cafea de specialitate proaspăt prăjită.

Ustensilele necesare

Că să devi un home barista veritabil, o să ai nevoie de câteva ustensile simple, dar indispensabile, pentru orice pasionat de cafea bună.

Cântar electronic Hario

Este indispensabil. Este foarte exact, masoară greutatea în pași de 0,1 grame și are și cronometru inclus, ceea ce reduce numărul de instrumente necesare.

Costă în jur de 250 lei, și poate fi cumpărat de aici: kfea.ro/cantar-hario

Râșnită manuală

Mulți consideră râșnița este cea mai importantă piesă din puzzle-ul preparării cafelei.

În acest caz, pentru prepararea cafelei folosind una din metodele alternative, avem nevoie de o râșnită manuală, la care în mod ideal poți selecta și gradul de măcinare.

Pentru început poți folosi râșnița manuală Hario Mini Mill. Costă aprox. 140 lei și o poți cumpara de aici: barshaker.ro/HARIOMiniMillSlimPlastic

Eu folosesc râșnița manuală Comandante, care face treabă bună pentru orice metoda alternativă și chiar espresso.

Apoi în funție de metoda de preparare diferă un pic lucrurile. Eu folosesc ce mai des V60-ul pentru cafeaua echilibrată și catifelată, dar tu poți folosi oricare metodă preferi.

Pentru V60 ai nevoie de:

Hario V60 Server

Are varianta de 360 ml sau 600 ml, în funcție de cate cafele vrei să faci o dată. Varianta de 360ml costă 100 lei, și poate fi achiziționată de aici: barshaker.ro/Hario-RangeServerV60

Hario Coffee Dripper

Poți să găsești variantă de picurător din plastic, sticlă și ceramică, de la cel mai ieftin la cel mai scump. Probabil cea mai recomandată variantă este cea din ceramică și costă aprox. 75 lei. Poate fi achiziționat de aici: barshaker.ro/HarioDripper

Filtre Hario V60

Și ultima componentă a V60-ului, filtrele. Costa aprox. 24 lei un pachet de 100 de filtre ș i pot fi achiziționate de aici: barshaker.ro/HarioV60Filter

Acum opțional poți cumpăra și un fierbător electric, pentru ajustarea exactă a temperaturii apei, sau cu „gât de gâscă” pentru turnarea apei uniform și constant. Două variante ar fi, Hario V60 Kettle fără temperatură ajustabilă, sau Bonavita Gooseneck cu temperatură ajustabilă.

 

Câteva reguli simple

După ce ai toate acestea, te poți apuca de treabă, să îți prepari cafeaua proaspăt prăjită, cu câteva reguli clare în minte:

1.Măsoară totul

Măsoară tot, de la câte boabe de cafea folosești, până la câtă cafea măcintă rezultă după măcinare, câtă apă folosești, timp de infuzare al cafelei etc, toate sunt foarte important de știut, pentru a prepara constant o cafea bună.

2. Care este raportul cafea / apă folosit

Asta înseamnă câte grame de cafea măcinată folosești la câte grame de apă. Ca și regulă generală, Asociația Cafelei de Specialitate recomandă un raport de 60g cafea / 1 L de apă, deci pentru o ceașcă de 200 ml cafea o să folosești cam 12 g cafea.

3. Care este timpul de infuzie al cafelei

Pe scurt, în cât timp trece cantitatea de apă folosită prin cantitatea de cafea. Dacă cafeaua este măcinată prea grosier, apa trece prea repede prin cafea și nu extrage toate substanțele solubile care îi dau gust cafelei. Dacă cafeaua este măcinată prea fin, apa o să treacă prea greu prin cafea, iar rezultatul o sa fie o cafea foarte amară.

Orientativ, poți targeta 2:30 minute, 3 minute ca și timp de infuzie, iar în funcție de asta te poți juca cu gradul de râșnire al cafelei.

Pentru o precizie cât mai mare în prepararea cafelei, ar trebui să cunoști și temperatura apei, care poate influența modul de infuzare al cafelei. Pentru V60 poți încerca prepararea la o temperatură de 92 grade Celsius (plajă de explorat 85°C -95°C).

Dacă apa e mai rece, uleiurile volatile și substanțele solubile din boabele de cafea nu vor fi extrase eficient iar cafeaua va fi slabă, fără corp și acră.

Metoda de preparare, cantitățile, timpii și temperaturile indicate sunt strict orientative – nu absolute – și reflectă gusturile personale. Te încurajez să experimentezi cât mai mult modificând câte un parametru odată, vei putea înțelege mai ușor cum să ajungi la rezultatul pe care ți-l dorești.

Citeste și: Cafeaua celui de-al treilea val? Care au fost primele două?

Dacă ti s-a părut interesant articolul, nu îl păstra doar pentru tine. Dă un share 🙂.

Ca să fii la curent cu ultimele noutăți, direct în inbox, te poți abona la newsletter-ul cu dichis, un pic mai jos, la finalul articolului.

Până data viitoare, cafele aromate își doresc!

Urmărește-mă și pe Facebook, Instagram sau Youtube

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Despre mine

Salut, sunt Liviu și sunt un super pasionat de cafeaua de specialitate. Urmărește-mi aventurile senzoriale în lumea cafelei de specialitate, pe cafeacudichis.ro.

 

Cafea cu dichis este un proiect de suflet, menit să deschidă orizonturile papilelor gustative ale pasionatilor de cafea spre cafeaua de specialitate

URMĂREȘTE CAFEA CU DICHIS ȘI PE:

Calendar articole
April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930