Înapoi la origini…de cafea: Etiopia

Salutare cafegiu curios,

Cu această ocazie încep o noua serie de articole, în care trecem prin cele mai importante origini de cafea, din lumea cafelei în general și a cafelei de specialitate în mod special.

Ce variențăți de cafea cresc în fiecare țară, ce gusturi, ce arome, care sunt cele mai importante regiuni în care crește cafeaua.

Având în vedere că legenda spune că istoria cafelei a început acum mult timp în Etiopia, când un păstor pe nume Khaldi a remarcat vivacitatea caprelor sale, care gustaseră fructele unui arbore de cafea, mi se pare just să încep primul articol din serie tocmai cu această origine.

 

Etiopia, țara celor 1000 de soiuri…de cafea

Chiar dacă Etiopia nu are cea mai mare producție mondială de cafea, reprezintă aproximativ 5% din producția mondială și ocupă locul 5 în top, aici cresc unele din cele mai bune cafele arabica din lumea, cu soiuri native de Heirloom.

În Etiopia se cultivă doar cafea Arabica și are o biodiversitate nemaiîntâlnită în materie de soiuri și specii, câteva fiind încă neindentificate, iar datorită nenumăratelor soiuri de Heirloom cultivate, boabele de cafea de aici sunt destul de neomogene, atât ca dimensiune, cât și forme.

Această diversitate a speciilor și soiurilor specifice Etiopiei asigură aromele unice ale cafelei de aici. Aceasta este renumită pentru neobișnuitele și rafinatele note florale, fructate și citrice.

Cafeaua crește natural, produsă în mare parte de agricultori, care o vând doar în câteva luni din an, și o recoltează în mod normal între lunile Octombrie și Decembrie.

Deși suprafața pe care se întind plantațiile de cafea este destul de mare, Etiopia nu are foarte multe ferme pentru cafea, în schimb, tot procesul producerii cafelei, de la cules până la export, implică în jur de 15 milioane de oameni.

Cele mai cunoscute zone producătoare de cafea din Etiopia

În Etiopia, cele mai importante regiuni producătoare de cafea sunt Sidamo, Yirgacheffe și Harrar. Dintre acestea, primele două sunt cele mai cunoscute în lumea cafelei de specialitate , pentru cafele cu note florale sau fructate excepționale, accentuate de prelucrarea cafelei în marea majoritate prin spălare.

Chiar dacă Yirgacheffe face parte din districtul Sidamo, cafelele de aici au o aromă atât de distinctă încât este considerată o regiune producătoare de cafea de sine stătătoare. Boabele de cafea din regiunea Yirgacheffe sunt recunoscute ca fiind cele mai aromate din sudul Etiopiei, cu note blânde, fructate.

Altă zonă recunoscută pentru cafeaua de calitate, tot parte din regiunea Sidamo, este Guji.

Harar este singura regiune producătoare de cafea din Etiopia, unde prelucrarea cafelei este făcută majoritar prin metoda naturală, adică cireșele de cafea sunt uscate la soare.

Cafelele din zona Harar sunt recunoscute pentru gustul sec, foarte asemănător cu vinul, corpolență ridicată, aromă bogată și aciditate fructată.

Alte regiuni mai mici din Etiopia, unde se găsește cafea de calitate sunt: LimuDjimmah, Gjimbi și Lekemti.

Sursă: ethiopianfinecoffees.com

Tradiția băutului cafelei în Etiopia

Deși Etiopia crește și prelucreză cafea de foarte mult timp, un lucru a rămas neschimbat de secole. Tradiția savurării unei cești de cafea.

Cafeaua se pregătește în Etiopia într-un stil “ceremonial”, și este percepută ca o modalitate de strângere a familiei și a prietenilor în jurul mese pentru conversație.

Femeia cea mai în vârstă din gospodărie „prăjește” cafeaua verde boabe într-o tigaie și o macină chiar înainte de preparare. Apoi cafeaua este pusă într-un vas numit jebena, se toarnă apă fierbinte, după carese servește în căni mici, și se mai adaugă în două rânduri apă fiartă.

Tot procesul durează aproximativ o oră, de la început până la sfârșit și este considerat un gest normal de ospitalitate.

Etiopia
Un vas tradițional Jebena
Citeste și: Cum să îți alegi un espressor pentru acasă – Entry level

Îți place cafeaua din Etiopia? Fă un bine, cu un share 🙂. Dacă ai întrebări, comentarii, nelămuriri, îmi poți lăsa un comentariu și îți răspund cât pot de repede.

De asemenea, ca să fii la curent cu ultimele noutăți, direct în inbox, abonează-te la newsletter-ul cu dichis de la sfârșitul articolului.

Până data viitoare, cafele aromate își doresc!

Urmărește-mă și pe FacebookInstagram sau Youtube
Surse articol: perfectdailygring.com, ethiopianfinecoffees.com, Coffee Obsession, cafeimports.com, coffeeresearch.org, espressocoffeeguide.com
1 Comment
  1. Etiopia, tara din Africa de Est este tara de origine a cafelei. Aici a fost descoperita planta in secolul 9. Chiar si astazi se culeg ciresele de cafea preponderent de pe arbustii din jungla, care provin din puieti salbatici. Boabele extraordinar de fine provin din anumite regiuni deluroase cu soluri fertile ale districtului Sidamo, din partea de sud a tarii. Acestea constituie baza cafelei de origine unica cu aroma inconfundabil de sofisticata, picanta si corpolenta, care aminteste de gustul si parfumul plantelor aromatice.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Despre mine

Salut, sunt Liviu și sunt un super pasionat de cafeaua de specialitate. Urmărește-mi aventurile senzoriale în lumea cafelei de specialitate, pe cafeacudichis.ro.

 

Cafea cu dichis este un proiect de suflet, menit să deschidă orizonturile papilelor gustative ale pasionatilor de cafea spre cafeaua de specialitate

URMĂREȘTE CAFEA CU DICHIS ȘI PE:

Calendar articole
March 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031